Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Švédskej klimatickej aktivistke Thunbergovej odovzdali Cenu slobody

Greta Thunbergová, archívna snímka Foto: TASR/AP

Ešte v júni si región pripomenul 75. výročie tejto operácie z druhej svetovej vojny, známej aj ako Deň D.

Caen 21. júla (TASR) - Severofrancúzsky región Normandia vyzdvihol v nedeľu prácu švédskej environmentálnej aktivistky Grety Thunbergovej, ktorej udelil ako vôbec prvej osobe svoju Cenu slobody (Prix liberté). Mladá Švédka si ocenenie prevzala v meste Caen, pričom pózovala s dvoma veteránmi z vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii - Charlesom Normanom Shayom a Léonom Gautierom, informovala tlačová agentúra AP.

Ešte v júni si región pripomenul 75. výročie tejto operácie z druhej svetovej vojny, známej aj ako Deň D.

"Myslím si, že to najmenšie, čo môžeme urobiť, aby sme im vzdali poctu, je prestať s ničením toho istého sveta, za ktorého záchranu Charles, Léon a ich priatelia či kolegovia tak ťažko bojovali," povedala 16-ročná Thunbergová, známa ako popredná osobnosť svetového hnutia proti zmene klímy.

Aktivistka varovala, že v súčasnosti svet speje k stavu, keď "môžu byť vysídlené miliardy ľudí" pre stratu "najzákladnejších životných podmienok". Niektoré časti planéty sa podľa nej môžu stať v určitých obdobiach roka neobývateľnými, čo je však stále možné odvrátiť.

Ďalšími favoritmi na získanie spomínanej ceny s finančnou odmenou vo výške 25.000 eur boli väznený saudskoarabský blogér Ráif Badawí a nezvestný čínsky fotograf Lu Kuang, doplnila agentúra DPA. Thunbergová chce podľa medializovaných informácií túto sumu rozdeliť medzi štyri environmentálne organizácie.