Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Švédsko chce urobiť pokrok v rokovaniach s Tureckom o vstupe do NATO

Švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Podľa šéfky švédskeho rezortu diplomacie nesmú byť žiadne pochybnosti o tom, že Štokholm stojí spoločne s partnermi proti terorizmu.

Štokholm 10. júna (TASR) - Švédsko sa bude snažiť urobiť konštruktívny pokrok v rokovaniach s Tureckom o námietkach Ankary v súvislosti so žiadosťou Štokholmu o vstup do Severoatlantickej aliancie. V piatok to uviedla švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

"Naša žiadosť sa stretla s obrovskou podporou členov NATO... Našou ambíciou je urobiť v konštruktívnom duchu pokrok pri otázkach, ktoré nastolilo Turecko," povedala Lindeová švédskemu parlamentu.

Podľa šéfky švédskeho rezortu diplomacie nesmú byť žiadne pochybnosti o tom, že Štokholm stojí spoločne s partnermi proti terorizmu.

Dodala, že členstvo Švédska v NATO môže "zmeniť podmienky vývozu zbraní v rámci švédskeho národného regulačného rámca". Nepriamo tým reagovala na žiadosť Turecka, ktoré žiada, aby Helsinki a Štokholm zrušili zbrojné embargo, ktoré na Ankaru uvalili v roku 2019.

Švédsky minister spravodlivosti Morgan Johansson v utorok tesne uspel v hlasovaní o dôvere v parlamente. V 349-člennom parlamente za nedôveru ministrovi zahlasovalo 174 zákonodarcov, čo je o jedného menej, než bolo potrebné na jeho odvolanie.

Johanssonovi vyjadrila podporu aj nezávislá poslankyňa Amineh Kakabavehová, ktorá je kurdského pôvodu a požaduje podporu pre Kurdov v severnej Sýrii.

Turecký veľvyslanec vo Švédsku Hakki Emre Yunt minulý mesiac v rozhovore pre švédsku tlačovú agentúru TT uviedol, že Kakabavehová je jedným zo švédskych poslancov, ktorí sú prepojení so Stranou kurdských pracujúcich (PKK).

Členom tejto strany, ktorú Turecko, EÚ a USA zaradili na zoznam teroristických skupín, podľa Ankary poskytujú Fínsko a Švédsko útočisko. Práve z tohto dôvodu Turecko nesúhlasí so vstupom týchto severských krajín do NATO.