Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Švédsko daruje milión dávok vakcíny od AstraZenecy programu COVAX

Na archívnej snímke fľaštička s vakcínou proti koronavírusu, ktorú vyvinuli vedci z Oxfordskej univerzity v spolupráci s farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Švédsko napriek obmedzeniu očkovania očakáva ďalšie dodávky tejto vakcíny, ktoré však takisto nebudú využité.

Štokholm 3. mája (TASR) - Švédska vláda daruje milión dávok vakcíny proti koronavírusu od firmy AstraZeneca globálnemu programu COVAX, ktorého cieľom je distribuovať očkovaciu látku najmä do chudobnejších krajín sveta. V pondelok o tom informoval švédsky minister pre rozvoj Per Olsson Fridh, uviedla agentúra TT.

Podľa Fridha vakcína Vaxzevria od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca nie je už vo Švédsku potrebná v takých množstvách. Pre obavy z tvorby krvných zrazenín po zaočkovaní touto vakcínou totiž jej použitie švédske zdravotné úrady obmedzili len pre osoby nad 65 rokov, pripomína DPA.

Švédsko napriek obmedzeniu očkovania očakáva ďalšie dodávky tejto vakcíny, ktoré však takisto nebudú využité. Preto je dôležité, aby vláda poskytla túto očkovaciu látku štátom, ktoré ju potrebujú, povedal Fridh.

Vláda v susednom Dánsku, ktorá zastavila očkovania vakcínou od AstraZenecy pre všetky vekové kategórie, sa ešte nerozhodla, čo plánuje s už dodanými dávkami urobiť. Dánsky minister zdravotníctva Magnus Heunicke sa podľa DPA snaží o výmenu za vakcínu od iného výrobcu. Nemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko hraničiacej s Dánskom v apríli dánske úrady "zapožičali" 55.000 dávok.