Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Vo Švédsku súdia dvoch bratov za špionáž pre Rusko

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Oboch mužov, ktorí všetky obvinenia odmietajú, zatkli vlani.

Štokholm 25. novembra (TASR) — Vo Švédsku sa v piatok začal proces s bývalým príslušníkom švédskej bezpečnostnej polície a ozbrojených síl a s jeho bratom, ktorí sú obvinení zo špionáže v prospech Ruska, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Prokuratúra začiatkom novembra uviedla, že konanie bratov vo veku 42 a 35 rokov bolo namierené proti švédskej tajnej službe a bezpečnosti štátu.

Oboch mužov, ktorí všetky obvinenia odmietajú, zatkli vlani. Sú podozriví, že desať rokov poskytovali dôverné informácie ruskej tajnej službe GRU. Starší z bratov je tiež obvinený z neoprávneného zaobchádzania s dôvernými informáciami, uviedla prokuratúra.

"Pracoval na rôznych pozíciách pre švédsku vládu a v náročnom prostredí sa vždy snažil odviesť čo najlepšiu prácu," uviedol obhajca staršieho z bratov Anton Strand.

Očakáva sa, proces s bratmi bude v dôsledku obáv o národnú bezpečnosť zväčša prebiehať za zatvorenými dverami a potrvá do 12. decembra.

V inej kauze švédska polícia zadržala tento týždeň ďalších dvoch ľudí pre podozrenie zo špionáže. Jedna z osôb je podozrivá z neoprávnených aktivít voči Švédsku a ďalšej krajine.