Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Švédsko je sklamané,že Turecko nezačalo ratifikovať jeho vstup do NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vystupuje v prezidentskom paláci v Ankare v stredu 15. marca 2023. Foto: TASR/AP

Ankara opakovane tvrdí, že Švédsko nedokázalo implementovať svoju časť dohody uzavretej pred vlaňajším summitom NATO v Madride.

Štokholm 17. marca (TASR) - Švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström v piatok uviedol, že ľutuje rozhodnutie Turecka odložiť proces ratifikácie žiadosti Švédska o členstvo v Severoatlantickej aliancii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Šéf švédskej diplomacie to uviedol po tom, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok po stretnutí so svojím fínskym kolegom Saulim Niinistöm požiadal parlament, aby začal proces ratifikácie žiadosti Fínska o vstup do NATO. Helsinki a Štokholm požiadali o členstvo v Aliancii spoločne vlani.

"Je to vývoj, ktorý sme nechceli, ale boli sme naňho pripravení," povedal Billström. Dodal, že prioritou Štokholmu je teraz zabezpečenie ratifikácie švédskeho prístupového protokolu zo strany Turecka a Maďarska.

Ankara opakovane tvrdí, že Švédsko nedokázalo implementovať svoju časť dohody uzavretej pred vlaňajším summitom NATO v Madride. Erdogan v piatok povedal, že postoj Turecka k žiadosti Švédska o vstup do Aliancie zostáva rovnaký a nezmení sa, pokiaľ neuvidí zo strany Štokholmu "pozitívne kroky".

Maďarsko zasa v piatok oznámilo, že tamojší parlament bude hlasovať o vstupe Fínska do Severoatlantickej aliancie 27. marca. O žiadosti Švédska má Budapešť rozhodovať "neskôr".

Billström sa odmietol vyjadriť k správam z Maďarska s tým, že z Budapešti nemá žiadne potvrdenie.

Šéf švédskej diplomacie zároveň trvá na tom, že Švédsko plní svoje záväzky vyplývajúce z dohody s Tureckom uzavretej vlani v júni. "Robíme všetko, čo je napísané v tomto memorande. Nerobíme menej a nerobíme ani viac, ako je v ňom napísané," povedal.

Fínsko a Švédsko požiadali o vstup do NATO už vlani. Turecku však rozšírenie Severoatlantickej aliancie o tieto dve severské krajiny prekážalo, pretože podľa neho poskytovali útočisko pre skupiny, ktoré Ankara považuje za teroristické.