Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Laureátkami Polar Music Prize sú Anna Netrebková a Diane Warrenová

Predseda poroty švédskych hudobných cien Polar (Polar Music Prize) Alfons Karabuda vyhlasuje tohtoročných laureátov v Štokholme 11. februára 2020. Foto: TASR/AP

Umelkyniam odovzdajú ocenenia a prémiu milión švédskych korún (95.000 eur) na slávnostnom podujatí, ktoré sa bude konať 9. júna v Štokholme za účasti švédskeho kráľa Karola XVI. Gustáva.

Štokholm 11. februára (TASR) - Tohtoročnými laureátkami švédskej hudobnej ceny Polar Music Prize sa stali ruská operná speváčka Anna Netrebková a americká hitmakerka Diane Warrenová. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra AFP.

Umelkyniam odovzdajú ocenenia a prémiu milión švédskych korún (95.000 eur) na slávnostnom podujatí, ktoré sa bude konať 9. júna v Štokholme za účasti švédskeho kráľa Karola XVI. Gustáva.

Netrebková (48), označovaná za "novú Callasovú", je majsterkou na ruský štýl i belkanto, ako aj na veľké dramatické úlohy, akou je Tosca v Pucciniho klasickej opere. Sopranistka má i rakúske občianstvo. Žije striedavo vo Viedni a New Yorku.

Warrenová (63) napísala alebo sa autorsky podieľala na piesňach pre množstvo skupín a interpretov vrátane Celine Dionovej, Whitney Houstonovej, Cher, Toni Braxtonovej, Bryana Adamsa, Roda Stewarta, Michaela Boltona či Aerosmith.

Polar Music Prize založil v roku 1989 bývalý manažér švédskej popovej skupiny ABBA Stig Anderson. Ocenenie sponzoruje Švédska kráľovská hudobná akadémia (KMA) a jeho cieľom je "rúcať hudobné hranice spájaním ľudí z rozličných žánrov".

Ocenenie tiež "oslavuje silu a dôležitosť hudby, pričom sa udeľuje jednotlivcom, skupinám alebo inštitúciám za medzinárodné uznanie ich výnimočnosti vo svete hudby", uvádza oficiálna webová stránka Polar Music Prize.

Medzi držiteľov tohto ocenenia patria Paul McCartney, Sting, Bob Dylan, Ravi Šankar, Dizzy Gillespie, Elton John, Mstislav Rostropovič, Bruce Springsteen, Ray Charles, Stevie Wonder, Karlheinz Stockhausen, Keith Jarrett, György Ligeti, Ennio Morricone, Yo-Yo Ma, Pink Floyd, Led Zeppelin alebo Emmylou Harrisová.