Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Švédsko má novú princeznú: Princ sa oženil s bývalou modelkou

Švédsky princ Carl Philip a Sofia Hellqvistová mávajú z koča po svadobnom ceremoniáli v Štokholme 13. júna 2015. Foto: TASR/AP

Obrad vysielali v priamom prenose nielen švédske, ale aj dánske, fínske a nórske televízie a sledovali ho milióny divákov.

Štokholm 13. júna (TASR) - Švédsky princ Carl Philip (36) sa dnes oženil s bývalou modelkou Sofiou Hellqvistovou (30). Princ je tretím v nástupníckej línii na trón po svojej staršej sestre, korunnej princeznej Victorii a jej dcére, princeznej Estelle.

Svadba sa konala v kaplnke Kráľovského paláca v Štokholme, na rovnakom mieste, kde sa v roku 2012 vydávala mladšia sestra Carla Philipa, princezná Madeleine.

Manželka Carla Philipa, jediného syna švédskeho kráľa Karola XVI. Gustáva a kráľovnej Silvie, tak od dnešného dňa získala oficiálny titul "princezná Sofia, vojvodkyňa z Värmlandu", oznámila agentúra DPA.



Pár si povedal "áno" pred zrakmi približne 400 hostí, medzi ktorými boli aj kráľovné Belgicka, Dánska a Holandska, japonská princezná a švédsky premiér Stefan Löfven.

Obrad vysielali v priamom prenose nielen švédske, ale aj dánske, fínske a nórske televízie a sledovali ho milióny divákov.

Na uliciach Štokholmu sa zhromaždilo asi 100.000 ľudí, ktorí si nechceli nechať ujsť pohľad na mladomanželov, vezúcich sa na koči po švédskej metropole.

Carl Philip a Sofia spolu chodili od roku 2009 a vlani v júni mali zásnuby. Princ je známy svojimi záujmami o dizajn, fotografiu a motoristický šport, vyštudoval lesníctvo a poľnohospodárstvo na švédskej univerzite.

Hellqvistová bola v roku 2010 spoluzakladateľkou charitatívnej organizácie Projekt detské ihrisko, ktorý funguje v Kapskom Meste v Juhoafrickej republike. Predtým vystupovala v roku 2005 v televíznej reality šou a v New Yorku získala kvalifikáciu trénerky jógy. Vyštudovala podnikanie v kombinácii s angličtinou.

Kráľovské svadby v Európe


Slávnostný cirkevný sobáš, pri ktorom svoje "áno" povedali najmladší syn holandskej kráľovnej Beatrix princ Constantijn a Laurentien Brinkhorstová, dcéra holandského ministra poľnohospodárstva, sa uskutočnil v Holandsku 19. mája 2001.

Svadba nórskeho korunného princa Haakona a Mette-Marit Tjessem Höibyovej sa konala 25. augusta 2001 v Osle. Dojatú nevestu priviedol k oltáru jej štvorročný syn Marius z predchádzajúceho vzťahu, ten však nie je nositeľom žiadneho titulu a nie je ani súčasťou rebríčka nasledovníkov trónu.

Holandský korunný princ Willem-Alexander a Argentínčanka Máxima Zorreguietová uzavreli 2. februára 2002 cirkevný sobáš v amsterdamskom chráme Nieuwe Kerk. Máxima si aj po sobáši ponechala rímskokatolícke vierovyznanie, zatiaľ čo jej potomkovia sa narodili do tradičnej holandskej protestantskej kráľovskej rodiny.

V Kodani sa 14. mája 2004 uskutočnil sobáš dánskeho korunného princa Frederika André Henrika Christiana s Austrálčankou Mary Elizabeth Donaldsonovou. Následník dánskeho trónu sa so svojou o tri roky mladšou nevestou zoznámil na Letných olympijských hrách v Sydney v roku 2000.

Jeden z najžiadanejších slobodných mužov Európy, španielsky korunný princ Felipe, sa oženil 22. mája 2004. Jeho manželkou sa stala Španielka neurodzeného pôvodu, televízna moderátorka Letizia Ortizová Rocasolanová. Počas celého slávnostného obradu padal dážď. Rozptýlenie priniesli nezbední kráľovskí vnuci v úlohe pážat v oblečení z 18. storočia, ktorých museli z katedrály vyviesť.

Britský následník trónu, vtedy päťdesiatšesťročný princ Charles, sa na radnici vo Windsore zosobášil s o rok staršou Camillou Parkerovou-Bowlesovou. Stalo sa tak po ich 35-ročnom vzťahu a osem rokov po úmrtí Charlesovej prvej manželky princeznej Diany. Jednoduchý obrad sa uskutočnil 9. apríla 2005 s vylúčením verejnosti. Okrem matrikárky a jej asistentky bolo na svadobnom obrade iba 28 príbuzných manželov. Prišli Charlesovi synovia princ William a princ Harry a Camilline deti Tom Parker Bowles a jeho sestra Laura. Prítomní boli aj Charlesovi súrodenci Anne, Andrew a Edward s manželkou Sophiou. Na svadbe sa ďalej zúčastnil Camillin otec Bruce Shand. Jej matka zomrela. Charlesovi rodičia, kráľovná Alžbeta II. a princ Philip, na sobáš neprišli, no boli prítomní na následnom cirkevnom obrade.

Na deň presne, 34 rokov po sobáši rodičov, si povedali svoje áno 19. júna 2010 na rovnakom mieste v štokholmskom dóme švédska korunná princezná Victoria a jej snúbenec, niekdajší tréner fitnesu Daniel Westling. Výber dátumu sobáša mesiac po zásnubách dvojice zodpovedal dlhej tradícii švédskeho kráľovského rodu Bernadotteovcov.

Britský princ William a Kate Middletonová, potenciálny budúci britský kráľ a kráľovná, 29. apríla 2011 na poludnie uzavreli manželstvo vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Oddal ich duchovný vodca anglikánskej cirkvi, canterburský arcibiskup Rowan William. Sobášny obrad sledovalo v katedrále asi 2000 hostí, od členov kráľovských rodín až po celebrity. Titul vojvodu a vojvodkyne z Cambridgea udelila novomanželom ako sobášny dar kráľovná Alžbeta II. Kate Middletonová naznačila aj svadobnou kyticou svoj vzťah k novomanželovi princovi Williamovi. Mala v nej kvety nazvané v angličtine "sweet William" - sladký William, čiže klinček bradatý.

Monacké knieža Albert II. sa 1. júla 2011 oženil s olympijskou plavkyňou z Juhoafrickej republiky Charlene Wittstockovou. Civilný sobáš uzavreli za účasti asi 90 hostí v Korunovačnej sále renesančného paláca, ktorý je domovom monackej vládnucej dynastie Grimaldiovcov už celé stáročia. Za prítomnosti tisícok pozvaných hostí sa nasledujúci deň vzali aj na cirkevnom obrade v kniežacom paláci.

Tisíce ľudí sa 30. júla 2011 zhromaždili v škótskej metropole Edinburgh, kde sa konala svadba Zary Phillipsovej, najstaršej vnučky britskej kráľovnej Alžbety II., a ragbistu Michaela Tindalla. Nevesta si ponechala svoje dievčenské meno. Vnučka britskej kráľovnej je profesionálnou jazdkyňou na koni, ktorá v roku 2006 dokonca zvíťazila v individuálnych pretekoch všestrannej spôsobilosti na Svetových hrách medzinárodnej jazdeckej federácie (FEI) v Nemecku. Tento triumf získala v roku 1971 aj jej matka princezná Anna. Svadba sa konala ako súkromná udalosť, nebol to kráľovský sobáš.

Nasledovník luxemburského trónu Guillaume sa 19. októbra 2012 oženil s belgickou grófkou Stéphanie de Lannoy, najmladšou dcérou belgického šľachtického rodu de Lannoyovcov. Civilný obrad sa konal na radnici v hlavnom meste Luxemburg. Dvojicu na ceste z paláca do radnice prišli pozdraviť tisíce zvedavcov. Svadobný obrad v barokovej sále radnice prebehol v rodinnom kruhu. Zároveň to bola premiéra, pretože člen veľkovojvodskej rodiny sa prvýkrát nesobášil v paláci. Katedrála Notre Dame v Luxemburgu bola 20. októbra 2012 dejiskom ich cirkevného svadobného obradu.

Švédska princezná Madeleine a americký bankár Chris O'Neill si 8. júna 2013 povedali svoje "áno" počas svadobného obradu v kráľovskej kaplnke v Štokholme. Svoje sľuby si vymenili vo švédčine aj angličtine. Investičný bankár z amerického New Yorku O'Neill hovoril anglicky, tridsaťročná dcéra švédskeho kráľa Karola XVI. Gustáva a kráľovnej Silvie vo svojom rodnom jazyku. O osem rokov starší ženích si ponechal aj po svadbe svoje občianske meno a naďalej sa venuje finančnému biznisu v New Yorku.

Žiadna publicita a žiadne médiá nesprevádzali sobáš najstaršieho syna monackej princeznej Caroline, ktorý je synovcom vládnuceho monackého kniežaťa Alberta II. Andrea Casiraghi a jeho dlhoročná priateľka Tatiana Santo Domingo, ktorá mu v marci 2013 porodila syna Sachu, uzavreli 31. augusta 2013 na poludnie v priestoroch kniežacieho paláca manželstvo. Kniežatstvo však považovalo oslavy za čisto súkromnú záležitosť.