Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Počet úmrtí na koronavírus presiahol vo Švédsku 4000

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kritici obviňujú švédske úrady, že hazardujú so životmi občanov.

Štokholm 25. mája (TASR) - Švédsko v pondelok hlásilo, že počet úmrtí na nový koronavírus presiahol v severskej krajine hranicu 4000. Švédsko priťahuje medzinárodnú pozornosť svojím mäkším prístupom v pandémii v porovnaní s mnohými jeho európskymi susedmi, kde zaviedli prísne obmedzenia, pripomenula tlačová agentúra AFP.

Švédsky Úrad verejného zdravia uviedol, že v krajine zaznamenali 4029 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom a 33.843 potvrdených prípadov nákazy. Švédsko s približne 10,3 milióna obyvateľov tiež informovalo, že 90 percent zo zosnulých sú ľudia vo veku nad 70 rokov.

Počet mŕtvych vo Švédsku prekročil počty obetí v susedných škandinávskych krajinách, ktoré majú zavedené tvrdšie obmedzenia zamerané na zastavenie šírenia koronavírusu.

Podľa webovej stránky Worldometer pripadá vo Švédsku 399 úmrtí na milión obyvateľov, čo je oveľa viac než v Nórsku so 43 úmrtiami, v Dánsku s 97 mŕtvymi alebo Fínsku s 56 obeťami na životoch na milión obyvateľov.

Tento počet vo Švédsku je však stále nižší než 435 mŕtvych na milión obyvateľov vo Francúzsku, 542 úmrtí v Spojenom kráľovstve aj Taliansku a 615 v Španielsku.

Kritici obviňujú švédske úrady, že hazardujú so životmi občanov, keď nezaviedli prísne opatrenia, ktoré by ľudí udržali doma. Úrad verejného zdravotníctva však tvrdí, že voľnejší prístup je udržateľnejší z dlhodobého hľadiska - a odmieta krátkodobé opatrenia ako príliš neúčinné, aby ospravedlnili nepriaznivý vplyv na spoločnosť.

Škandinávska krajina ponechala otvorené školy pre deti vo veku do 16 rokov, ako aj kaviarne, bary, reštaurácie a obchody, ale vyzýva ľudí, aby zachovávali odstup a dodržiavali hygienické pokyny.

Štátny epidemiológ Anders Tegnell z Úradu verejného zdravotníctva opakovane tvrdil, že prísnejšie opatrenia by viac životov nezachránili.

Tri štvrtiny Švédov, ktorí na koronavírus zomreli, boli buď v opatrovateľských domovoch, alebo dostávali domácu zdravotnú pomoc.

Tegnell vysvetľoval, že v opatrovateľských domovoch zaviedli v polovici marca zákaz návštev, ale ich starší obyvatelia potrebujú pravidelný kontakt s opatrovateľmi - a tí podľa presvedčenia šírili koronavírus medzi mnohými domovmi.

"Naozaj si nie som istý, že sme toho mohli urobiť viac," vyhlásil epidemiológ vo víkendovom interview pre Švédsky rozhlas. Predsa však uznal, že krajina skončila v "hroznej situácii, ktorá zdôraznila slabé stránky v starostlivosti o našich seniorov".

Epidemiológ uviedol, že opatrovateľské domovy najprv nerešpektovali základné hygienické pravidlá, ktoré mohli zastaviť šírenie ochorenia COVID-19, ale dodal, že situácia sa odvtedy zlepšila.