Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Švédsko podpísalo oficiálnu žiadosť o členstvo v NATO

Švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová podpisuje švédsku prihlášku o vstup do NATO v Štokholme 17. mája 2022. Foto: TASR/AP

Máme pocit, že sme dospeli k záveru, ktorý je pre Švédsko najlepší, uviedla tamojšia ministerka zahraničných vecí.

Štokholm 17. mája (TASR) - Švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová v utorok ráno podpísala žiadosť krajiny o členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO). TASR správu prevzala zo stanice CNN.

Tento akt predstavuje oficiálny krok Štokholmu smerujúci k členstvu vo vojenskej aliancii vedenej Spojenými štátmi a ukončuje desaťročia vojenskej neutrality Švédska. Zmenu v postoji vyvolala invázia Ruska na Ukrajinu, čo spôsobilo celkový dramatický vývoj v európskej bezpečnosti a geopolitike.

"Je to veľmi veľký, veľmi závažný krok a máme pocit, že sme dospeli k záveru, ktorý je pre Švédsko najlepší," uviedla Lindeová. "Nevieme, ako dlho to bude trvať, ale počítame, že to potrvá rok," dodala.

"Žiadosť tento týždeň odovzdáme, spolu s Fínskom, asi tak do jedného dňa, a potom ju bude NATO spracovávať," informovala ešte ministerka.

Švédska premiérka Magdalena Anderssonová už v pondelok oznámila, že krajina sa musí pripojiť k NATO spolu so susedným Fínskom, aby sa "zaistila bezpečnosť švédskych obyvateľov".

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že vstup oboch severských krajín do NATO nebude pre Rusko hrozbou, ale vojenské rozšírenie územia (aliancie) bude "určite príčinou našej reakcie".

Zoznam členských krajín NATO


4. apríla 1949 - dvanásť zakladajúcich členov Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Holandsko, Island, Kanada, Luxembursko, Nórsko, Portugalsko, Spojené kráľovstvo, Spojené štáty, Taliansko


18. februára 1952 - Grécko, Turecko


6. mája 1955 - Nemecko


30. mája 1982 - Španielsko


12. marca 1999 - Česká republika, Maďarsko, Poľsko


29. marca 2004 - Bulharsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko


1. apríla 2009 - Albánsko, Chorvátsko


5. júna 2017 - Čierna Hora


27. marca 2020 - Severné Macedónsko