Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Švédsko posilňuje svoju pripravenosť na teroristické útoky

Zľava švédsky premiér Ulf Kristersson. Foto: TASR/AP

Ide o reakciu na zhoršenú bezpečnostnú situáciu vyvolanú protestmi v Štokholme, na ktorých došlo k znesväteniu Koránu.

Štokholm 27. júla (TASR) - Švédska vláda vo štvrtok nariadila 15 štátnym orgánom a agentúram, aby posilnili schopnosť krajiny predchádzať teroristickým útokom. Ide o reakciu na zhoršenú bezpečnostnú situáciu vyvolanú protestmi v Štokholme, na ktorých došlo k znesväteniu Koránu, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Nedávne deštruktívne udalosti - najmä demonštratívne pálenie (Koránu) - zvýšili riziká pre bezpečnosť Švédska," uviedol premiér Ulf Kristersson na sociálnej sieti.

"Podľa Švédskej bezpečnostnej služby (SÄPO) sme sa z toho, čo sa nazýva legitímny cieľ teroristických útokov, stali prioritným cieľom," pokračoval Kristersson s tým, že aktuálna bezpečnostná situácia je "veľmi vážna".

Švédske ozbrojené sily, orgány činné v trestnom konaní a ďalšie štátne orgány a inštitúcie preto dostali za úlohu, aby zintenzívnili svoju činnosť a posilnili kapacity krajiny pri ochrane pred terorizmom a násilným extrémizmom. Všetky súvisiace aktivity má koordinovať SÄPO.

Oznámenie prichádza deň po tom, ako švédska vláda uviedla, že krajina je terčom dezinformačných kampaní, ktorých cieľom je poškodiť Švédsko a švédske záujmy.

V dôsledku pálenia koránu v Štokholme sa medzi Švédskom a štátmi Blízkeho východu vystupňovalo napätie a viaceré tamojšie krajiny si v tejto súvislosti predvolali švédskych veľvyslancov.

Iracký utečenec Salwán Múmíká minulý týždeň s povolením švédskej polície pred budovou irackej ambasády v Štokholme pošliapal Korán, ale nespálil ho. Na podobnom júnovom proteste pred štokholmskou mešitou zapálil niekoľko strán z tejto knihy, čo vyvolalo masové protesty vo viacerých moslimských krajinách.

Švédska vláda incidenty s pálením Koránu odsúdila, no zároveň zdôraznila, že je potrebné rešpektovať slobodu prejavu a zhromažďovania.