Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Švédsko poskytne Ukrajine ďalších 6,5 miliardy eur vojenskej pomoci

Na snímke švédsky premiér Ulf Kristersson. Foto: TASR/AP

Od začiatku plnohodnotnej vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu pred viac než dvoma rokmi Švédsko zostavilo už dovedna 15 balíkov vojenskej pomoci pre Kyjev, pripomenul švédsky premiér.

Štokholm 23. mája (TASR) - Švédsky premiér Ulf Kristersson v stredu oznámil, že jeho krajina poskytne ďalších 6,5 miliardy eur vojenskej pomoci na nasledujúce tri roky Ukrajine. TASR informuje podľa agentúry DPA.

"Táto podpora pomôže financovať dlhodobé dodávky vojenského materiálu a nákup nového materiálu pre priame dodávky od obranného sektoru Ukrajine," uviedol Kristersson v posolstve pre Ukrajincov po tom, čo v Štokholme ohlásil ďalší balík pomoci.

"Záležitosť Ukrajiny je aj záležitosťou Švédska," upozornil vo videozázname na sociálnej sieti X.

Od začiatku plnohodnotnej vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu pred viac než dvoma rokmi Švédsko zostavilo už dovedna 15 balíkov vojenskej pomoci pre Kyjev, pripomenul švédsky premiér. Nová obranná pomoc sa bude vzťahovať na obdobie troch rokov, od roku 2024 do roku 2026.

Podľa vlády v Štokholme bude celková hodnota sľubovanej vojenskej i civilnej pomoci Švédska predstavovať sto miliárd švédskych korún (9,3 miliardy eur), cituje DPA.

"S ruskou inváziou na Ukrajinu je bezpečnostná situácia v Európe najhoršia od druhej svetovej vojny," uviedla švédska vláda vo vyhlásení.

Za nový balík pomoci Štokholmu už poďakoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Neutrálne Švédsko sa stalo členskou krajinou Severoatlantickej aliancie (NATO) práve z dôvodu ruskej invázie a je jedným z najväčších podporovateľov Ukrajiny.