Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Švédsko poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú a ekonomickú pomoc

Švédsky minister obrany Peter Hultqvist počas debaty v parlamente v Stockholme 16. mája 2022. Poslanci švédskeho parlamentu budú diskutovať o rozhodnutí vlády podať žiadosť o členstvo v NATO. Foto: TASR/AP

V rámci solidarity s Ukrajinou a medzinárodnej reakcie na konanie Ruska vláda považuje za potrebné pokračovať v poskytovaní pomoci Ukrajine, uviedol šéf rezortu financií.

Štokholm 2. júna (TASR) - Švédsko poskytne Ukrajine viac ekonomickej pomoci a vojenského vybavenia vrátane protilodných striel, pušiek a protitankových zbraní, oznámili vo štvrtok švédsky minister financií Mikael Damberg a minister obrany Peter Hultqvist. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Návrhy, ktoré sú predložené (švédskemu parlamentu), spôsobia, že prostriedky vydelené pre rozpočet centrálnej vlády sa v roku 2022 zvýšia o jednu miliardu švédskych korún (95,5 milióna eur)," uviedol Damberg vo vyhlásení.

"V rámci solidarity s Ukrajinou a medzinárodnej reakcie na konanie Ruska vláda považuje za potrebné pokračovať v poskytovaní pomoci Ukrajine," dodal šéf rezortu financií.

Švédsko vo februári oznámilo, že pošle Ukrajine vojenský materiál vrátane 5000 kusov protitankových zbraní, heliem a výzbroje určenej na ochranu tela. V marci táto severská krajina oznámila, že poskytne Ukrajine ďalších 5000 protitankových zbraní.