Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Švédsko poskytne Ukrajine humanitárnu a vojenskú pomoc

Na snímke ľudia si nabíjajú telefóny, snažia sa pripojiť na internet a telefonovať v Kyjeve 15. novembra 2022. Najmenej polovica ukrajinského hlavného mesta Kyjev zostala v dôsledku utorkových ruských útokov bez elektriny. Uviedol to tamojší starosta Vitalij Kličko. Foto: FOTO TASR/AP

Švédsky premiér Ulf Kristersson povedal, že od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu ide už o deviaty švédsky balík pomoci pre Kyjev a zároveň je zatiaľ najväčším.

Štokholm 16. novembra (TASR) - Švédsko poskytne Ukrajine vojenskú a humanitárnu pomoc v hodnote 355 miliónov dolárov na pomoc v nadchádzajúcich zimných mesiacoch. V stredu to oznámila švédska vláda, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Štokholm poskytne Kyjevu vojenskú pomoc v hodnote troch miliárd švédskych korún (286 miliónov dolárov), ktorá bude zahŕňať systém protivzdušnej obrany i muníciu, uviedla vláda. Nešpecifikovala však konkrétny druh systému ani jeho hodnotu, pretože chce túto informáciu zachovať v tajnosti.

Vláda dodala, že balík humanitárnej pomoci pre Ukrajinu má hodnotu 720 miliónov švédskych korún (69 miliónov dolárov).

Švédsky premiér Ulf Kristersson povedal, že od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu ide už o deviaty švédsky balík pomoci pre Kyjev a zároveň je zatiaľ najväčším.

Švédsko časť humanitárnej pomoci poskytne aj Moldavsku, ktoré od začiatku vojny na Ukrajine prijalo veľký počet utečencov z tejto bývalej sovietskej republiky. Kišiňov tiež čelí priamym následkom vojny – vrátane zastavenia dodávok elektriny z Ukrajiny v dôsledku ruských útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.