Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Švédsko pošle Ukrajine delostrelecké systémy Archer

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP/Petr David Josek

Švédsko zároveň prisľúbilo, že Ukrajine pošle aj obrnené vozidlá a protitankové strely.

Štokholm 19. januára (TASR) - Švédsko prisľúbilo vo štvrtok dodanie svojich delostreleckých systémov typu Archer Ukrajine. Kyjev tieto moderné samohybné húfnice požaduje už niekoľko mesiacov, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Švédsko zároveň prisľúbilo, že Ukrajine pošle aj obrnené vozidlá a protitankové strely. Tamojší premiér Ulf Kristersson na tlačovej konferencii potvrdil, že jeho vláda odsúhlasila balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vrátane "rozhodnutia o začatí dodávok delostreleckých systémov Archer".

Švédsko, ktoré sa dlhodobo držalo doktríny nedodávania zbraní krajine, ktorá sa nachádza vo vojne, vyšle na Ukrajinu aj obrnené vozidlá 50 CV-90 a prenosné protitankové strely NLAW, oznámila vláda v Štokholme.

"Vojenská podpora je rozhodujúca" a môže "ovplyvniť to, kto počas tejto zimy preberie iniciatívu" na ukrajinských frontoch, cituje slová švédskeho premiéra agentúra AFP.

V Švédsku vyvinutý delostrelecký systém Archer sa skladá z plne automatizovanej húfnice namontovanej na terénnom vozidle, ktorá umožňuje diaľkové ovládanie dela posádke sediacej v pancierovej kabíne.