Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Švédsko predá Británii 14 delostreleckých systémov Archer

Na snímke z 24. marca 2022 ukrajinský vojak prechádza okolo zničeného ruského delostreleckého systému „Grad“ v Charkove na Ukrajine, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štokholm ešte v januári uviedol, že niekoľko systémov Archer pošle aj priamo na Ukrajinu. Vo štvrtok spresnil, že Kyjevu dodá osem takýchto systémov.

Štokholm 16. marca (TASR) - Švédska vláda vo štvrtok oznámila, že Spojenému kráľovstvu predá 14 delostreleckých systémov Archer. Londýnu to umožní dodať na Ukrajinu staršie samohybné húfnice AS90. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Štokholm ešte v januári uviedol, že niekoľko systémov Archer pošle aj priamo na Ukrajinu. Vo štvrtok spresnil, že Kyjevu dodá osem takýchto systémov.

Ide o plne automatizované húfnice namontované na kolesovom podvozku s obsluhou z obrnenej kabíny.

"Delostrelectvo akým je Archer spolu s obrnenými vozidlami a tankami zvýšia obranné schopnosti Ukrajiny a umožnia jej znovu získať územie," povedal švédsky minister obrany Pal Jonson.

Británia uviedla, že 14 systémov Archer bude slúžiť ako dočasná náhrada za 32 samohybných húfnic AS90, ktoré britská armáda darovala Kyjevu.

Švédska vláda doteraz prisľúbila Ukrajine vojenskú podporu v hodnote 16,9 miliardy švédskych korún (vyše jeden a pol miliardy eur).

Vo februári sa Štokholm pridal k ostatným spojencom, ktorí Kyjevu prisľúbili moderné tanky. Švédsko plánuje Ukrajine dodať "zhruba desať" tankov Leopard 2 A5 a tiež systémy protivzdušnej obrany Iris-T a HAWK.