Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Protipandemické opatrenia zostanú vo Švédsku v platnosti až do 1. júna

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Švédsko má jedny z najvyšších prírastkov nakazených na počet obyvateľov zo všetkých krajín Európskeho hospodárskeho priestoru.

Štokholm 12. mája (TASR) - Švédsko predĺži platnosť opatrení súvisiacich s bojom proti šíreniu nákazy novým koronavírusom do 1. júna z dôvodu pomerne vysokého počtu nových prípadov infekcie. V stredu to uviedol premiér Stefan Löfven, ktorého citovala agentúra DPA.

Aj keď počet nakazených na celonárodnej úrovni klesá, naďalej ide o vysoké číslo. Uvoľnenie opatrení bolo pôvodne naplánované na 17. mája.

Švédsko sa oproti iným európskych krajinám rozhodlo pre obmedzenia verejného života, ktoré neboli také prísne, a spolieha sa najmä na dodržiavanie odporúčaní. Napriek tomu táto severská krajina zaviedla určité opatrenia vrátane zákazu zhromažďovania viacej než ôsmich ľudí na verejnosti.

Po 1. júni by mali nastať isté zmeny. V určitých prípadoch, napríklad pri futbalových zápasoch na veľkých štadiónoch so sedením, bude potom možný maximálny počet až 500 divákov, oznámila ministerka kultúry a športu Amanda Lindová.

Podľa švédskeho národného zdravotníckeho orgánu budú môcť reštaurácie, pohostinstvá a kaviarne po 1. júni zostať otvorené maximálne do 22.30 h, o dve hodiny dlhšie ako v súčasnosti.

Podľa údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) má Švédsko jedny z najvyšších prírastkov nakazených na počet obyvateľov zo všetkých krajín Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP).