Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Reprodukčné číslo koronavírusu vo Švédsku je nižšie ako 1

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Švédsko sa podľa agentúry DPA v boji proti koronavírusu vydalo svojou vlastnou cestou, ktorá je oveľa liberálnejšia ako v mnohých iných krajinách.

Štokholm 2. mája (TASR) - Reprodukčné číslo (R0) nového koronavírusu vo Švédsku sa už niekoľko dní udržiava pod hodnotou 1. To znamená, že človek infikovaný vírusom SARS CoV-2 nakazí v priemere menej ako jednu ďalšiu osobu, povedal hlavný švédsky epidemiológ Anders Tegnell v sobotu v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu SVT.

"To znamená, že pandémia bude pomaly ustupovať," konštatoval Tegnell.

Hodnota R0 bola podľa švédskeho Úradu verejného zdravotníctva od 10. apríla relatívne stabilná a pohybovala sa na úrovni približne na 1. Ešte 1. apríla dosahovalo reprodukčné číslo hodnotu 1,4, 25. apríla - čo je posledná doteraz publikovaná hodnota - sa jeho pokles po niekoľkých dňoch zastavil na hodnote 0,85.

Švédsko sa podľa agentúry DPA v boji proti koronavírusu vydalo svojou vlastnou cestou, ktorá je oveľa liberálnejšia ako v mnohých iných krajinách. Napríklad materské a ďalšie školy, ako aj obchody či reštaurácie neboli doteraz zatvorené a sociálne kontakty výraznejšie obmedzené. Vláda občanov na udržiavanie odstupu, ktorý má pomôcť spomaliť šírenie vírusu, motivovala skôr výzvami.

V porovnaní so zvyškom Škandinávie však má Švédsko pomerne vysoký počet infikovaných (v sobotu 22.082) a úmrtí na chorobu COVID-19 (2669). Švédi zasa na druhej strane omnoho menej cestujú a ak je to možné, pracujú z domu. Návštevy domovov dôchodcov sú zakázané.