Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Švédsko rokuje s USA o dohode o obrannej spolupráci

Na sníme americkí vojaci na bojovom vozidle. Foto: TASR - Michal Svítok

Spojené štáty sú najdôležitejším partnerom Švédska v oblasti bezpečnosti a obrany aj bilaterálne, aj v rámci NATO, uvádza švédsky rezort obrany.

Oslo/Washington 9. januára (TASR) - Švédsko a Spojené štáty začali rokovať o prehĺbení vzájomných bezpečnostných vzťahov formou dohody o obrannej spolupráci (DCA). V pondelok to oznámila švédska vláda, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

DCA bude upravovať právny rámec prítomnosti amerických vojakov vo Švédsku a umožní užšiu obrannú spoluprácu medzi Švédskom a USA nad rámec členstva v severoatlantickej aliancii, uvádza švédske ministerstvo obrany.

"Spojené štáty sú najdôležitejším partnerom Švédska v oblasti bezpečnosti a obrany aj bilaterálne, aj v rámci NATO," uvádza švédsky rezort obrany.

Švédsko požiadalo v máji spolu s Fínskom o vstup do NATO ako reakciu na vojenskú inváziu Ruska na Ukrajinu. Ich vstup už potvrdili všetky členské krajiny, čaká sa ešte na schválenie maďarským a tureckým parlamentom, pripomína Reuters.

Zmluvu DCA alebo podobnú dohodu, ktorá upravuje podmienky pôsobenia amerických vojakov v danej krajine, podpísalo so Spojenými štátmi už vyše 20 krajín NATO vrátane Slovenska.