Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Švédsko schváli vakcínu od AstraZenecy pre každého vo veku od 18 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Švédsko má už schválené dve očkovacie látky - jednu vyvinutú americko-nemeckým konzorciom Pfizer-BioNTech a ďalšiu od americkej firmy Moderna.

Štokholm 4. marca (TASR) - Švédsko povolí používanie vakcíny proti koronavírusu vyvinutej spoločnosťou AstraZeneca u všetkých ľudí vo veku 18 a viac rokov. Toto rozhodnutie sa opiera o nové údaje. Vo štvrtok to oznámila vláda v Štokholme, ktorú citovala tlačová agentúra DPA.

Švédsky úrad verejného zdravotníctva minulý mesiac informoval, že neschváli túto očkovaciu látku pre ľudí vo veku od 65 rokov. Ako dôvod uviedol nedostatok údajov od britsko-švédskej spoločnosti, týkajúcich sa účinnosti vakcíny pre túto vekovú skupinu ľudí.

Podobný postoj zaujalo viacero ďalších krajín.

Švédsky úrad verejného zdravotníctva v novom rozhodnutí citoval tri rozsiahle britské štúdie, ktoré ukazujú, že vakcína od AstraZenecy má dobrý ochranný účinok pred nákazou koronavírusom dokonca aj u ľudí vo veku 80 rokov a starších a že ochranný účinok je porovnateľný s inými schválenými vakcínami.

Švédsko má už schválené dve očkovacie látky - jednu vyvinutú americko-nemeckým konzorciom Pfizer-BioNTech a ďalšiu od americkej firmy Moderna.

"Všetky poskytované vakcíny sú veľmi účinné a podľa štúdií dobre chránia každého človeka vo veku nad 18 rokov," napísal vo vyjadrení hlavný epidemiológ Anders Tegnell.

Zatiaľ v krajine zaočkovali približne 852.000 ľudí - takmer sedem percent jej dospelých obyvateľov.

Švédsko s 10,3 milióna obyvateľov zaznamenalo od začiatku pandémie vyše 680.000 prípadov nákazy koronavírusom a 12.997 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 spôsobovaným týmto patogénom.