Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Švédskeho študenta za vraždu učiteliek súd odsúdil na doživotie

Na archívnej snímke z 21. marca 2022 policajti vstupujú do školy v švédskom meste Malmö. Švédsky súd odsúdil 18-ročného mladíka na doživotie za vraždu dvoch učiteliek. Foto: TASR/AP

Mladík zaútočil na učiteľky nožom a sekerou 21. marca popoludní a sám to oznámil na tiesňovej linke. Obe neskôr ťažkým zraneniam podľahli.

Štokholm 8. septembra (TASR) - Švédsky súd odsúdil 18-ročného mladíka na doživotie za vraždu dvoch učiteliek. Vraždy sa odohrali na strednej škole v Malmö pred takmer pol rokom. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

Okrem doživotného väzenia bude musieť zaplatiť príbuzným obetí ako odškodné milión švédskych korún (približne 93.500 eur).

Mladík zaútočil na učiteľky nožom a sekerou 21. marca popoludní a sám to oznámil na tiesňovej linke. Obe neskôr ťažkým zraneniam podľahli. Podľa obhajcu trpel závažnými psychickými problémami a v deň útoku si údajne myslel, že sa zo školy nevráti živý.

Vo Švédsku už dlhší čas pôsobia zločinecké gangy, ktoré pri vybavovaní si účtov vo veľkých i v menších mestách používajú strelné zbrane a výbušniny. Niekoľko opatrení a programov proti kriminalite prijali aj v Malmö. Ako problémová sa považuje najmä štvrť Rosengard, odkiaľ pochádza aj futbalová hviezda Zlatan Ibrahimovič.