Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Thunbergová po skončení COP26: Nikdy sa nevzdáme

Na archívnej snímke environmentálna aktivistka Greta Thunbergová na proteste v Glasgowe. Foto: TASR/AP

Thunbergová mladých ľudí vyzvala, aby boli v oblasti boja proti klimatickej zmene aktívni a zúčastnili sa na zhromaždeniach na podporu klímy.

Štokholm 14. novembra (TASR) - Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová v sobotu povedala, že Klimatický summit OSN (COP26) v Glasgowe, ktorý sa skončil v sobotu, "nič nedosiahol".

"COP26 sa skončil. Tu je stručné zhrnutie: Bla, bla, bla," napísala Thunbergová na Twitteri. Ozajstná práca podľa jej vyjadrení pokračuje mimo takýchto rokovacích sál. "Nikdy sa nevzdáme," dodala.

Thunbergová klimatickú konferenciu COP26 kritizovala aj proteste v Glasgowe, ktorý sa konal 5. novembra.

Svetoví lídri, ktorí sa zhromaždili na glasgowskom summite, sa podľa jej slov usilujú len o to, aby biznis fungoval tak ako doposiaľ a aby neutrpeli záujmy a ekonomika krajín bohatého "globálneho severu".

Thunbergová zároveň mladých ľudí vyzvala, aby boli v oblasti boja proti klimatickej zmene aktívni a zúčastnili sa na zhromaždeniach na podporu klímy.

Klimatický summit OSN (COP26) v Glasgowe sa v sobotu skončil prijatím paktu, ktorého cieľom je obmedziť nebezpečné zvyšovanie teploty na planéte. Dohoda bola dosiahnutá napriek poslednej intervencii Číny a Indie a pod ich tlakom sa do glasgowského paktu nedostal záväzok o úplnom zavrhnutí uhlia, ale len o odklone od neho.

Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že dosiahnuté dohody považuje za nedostatočné.

"Výsledok COP26 je kompromisom, ktorý odráža záujmy, rozpory a úroveň politickej vôle (riešiť klimatický problém) v dnešnom svete," napísal na sociálnej sieti Twitteri.

Glasgowský klimatický pakt "opätovne potvrdzuje" ciele Parížskej dohody z roku 2015: "udržať nárast globálnej teploty výrazne pod 2 °C" a "pokračovať v úsilí obmedziť nárast teploty na 1,5 °C".