Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Thunbergová po mesiacoch online protestov štrajkovala pred parlamentom

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Aktivistka získala cenu organizácie Amnesty International za ľudské práva a tiež švédske ocenenie Right Livelihood Award, ktoré sa často prezentuje ako alternatívna Nobelova cena.

Kodaň 11. júna (TASR) - Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová sa po niekoľkých mesiacoch online protestov, ktoré v dôsledku koronavírusovej pandémie nemohla organizovať na verejnosti, vrátila v piatok pred budovu švédskeho parlamentu, aby demonštrovala proti klimatickej zmene. Informovala o tom agentúra DPA.

Spoločne s niekoľkými ďalšími demonštrantmi sa tak Thunbergová vrátila na miesto, kde štrajkovala pravidelne od roku 2018. So sebou tiež mala známy transparent s nápisom "Školský štrajk za klímu" a na tvári rúško s logom jej hnutia Fridays for Future (Piatky pre budúcnosť).

„Dnes sme sa vrátili späť pred parlament. Pandémia však ešte zďaleka neskončila, takže sa budeme naďalej schádzať v čo najmenšom možnom počte a správať sa v súlade s platnými opatreniami," napísala na sociálnej sieti Instagram.

Greta Thunbergová sa preslávila v roku 2018 ako 15-ročná, keď začala štrajkovať pred švédskym parlamentom. Povedala, že v piatky nebude chodiť do školy, kým úrady nezačnú plniť klimatické dohody. V lete 2019 sa potom rozhodla, že si na rok vezme študijné voľno. Do školy sa vrátila o ďalší rok.

Aktivistka získala cenu organizácie Amnesty International za ľudské práva a tiež švédske ocenenie Right Livelihood Award (Cena za správny život), ktoré sa často prezentuje ako alternatívna Nobelova cena. V roku 2019 ju americký časopis Time vyhlásil za osobnosť roka.