Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Švédsko požiada o vstup do NATO, oznámila Anderssonová

Švédska premiérka Magdalena Anderssonová počas tlačovej konferencie po zasadnutí parlamentu v Stockholme 16. mája 2022. Foto: TASR/AP

"Konečne môžeme aj my byť členom NATO," uviedol šéf najväčšej opozičnej Umiernenej strany Ulf Kristersson.

Štokholm 16. mája (TASR) - Švédsko oficiálne požiada o vstup do NATO, oznámila v pondelok švédska premiérka Magdalena Anderssonová. Krátko predtým sa za podanie žiadosti Švédska o členstvo v Severoatlantickej aliancii v parlamentnej rozprave vyslovila väčšina strán, informuje TASR na základe správ agentúr AFP a APA.

"Vláda sa rozhodla informovať Severoatlantickú alianciu, že Švédsko sa chce stať jej členom," povedala Anderssonová novinárom s tým, že veľvyslanec Švédska pri NATO Axel Wernhoff čoskoro túto skutočnosť oznámi Aliancii.

"Zanechávame jednu éru a vstupujeme do novej," povedala. "To najlepšie pre Švédsko a Švédov je pripojiť sa k NATO," citovala ju stanica Sky News.

Žiadosť Švédska o členstvo v NATO musí jednomyseľne ratifikovať všetkých 30 členských krajín Aliancie. "Očakávame, že by to nemalo trvať dlhšie ako rok," poznamenala v tejto súvislosti predsedníčka švédskej vlády.

Už v nedeľu vyjadrila podporu pre členstvo v NATO vládnuca Švédska sociálnodemokratická strana robotnícka (SAP) premiérky Anderssonovej.

"Vo Švédsku toho existuje mnoho, čo stojí za to brániť a Švédsko bude mať najlepšiu obranu práve v NATO," povedala šéfka vlády v pondelok v parlamente.

"Konečne môžeme aj my byť členom NATO," uviedol šéf najväčšej opozičnej Umiernenej strany Ulf Kristersson.

Rozhodnutie o podaní prihlášky do NATO v nedeľu oznámilo aj Fínsko. V pondelok sa touto žiadosťou zaoberá tamojší parlament – schválenie poslancami sa považuje za formalitu.

Anderssonová na nedeľnej tlačovej konferencii v Štokholme vyhlásila, že zámer jej krajiny vstúpiť do NATO nie je namierený voči Rusku. Podľa jej slov ide o najlepší spôsob, ako zaistiť bezpečnosť Švédska v zásadne zmenenej situácii, ktorú vyvolala ruská invázia na Ukrajinu. Ako zdôraznila, na území Švédska nebudú po vstupe do Aliancie umiestňované jadrové zbrane ani budované stále vojenské základne.

Rusko vníma snahu oboch severských krajín o vstup do Aliancie s veľkou nevôľou a hrozí, že podnikne protiopatrenia.