Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Švédsko vyjadrilo protest za uvalenie sankcií voči švédskej vedkyni

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zo strany Ruska šlo o odvetu za marcové rozhodnutie Európskej únie, ktorá vysokopostaveným ruským funkcionárom zakázala vstup do EÚ za ich úlohu pri uväznení Alexeja Navaľného.

Štokholm 1. mája (TASR) - Švédsko v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca v Štokholme a v rozhovore s ním odsúdilo Moskvu za sankcie uvalené voči predstaviteľom Európskej únie, medzi ktorými je aj švédska vedecká pracovníčka.

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula, že Rusko v piatok zakázalo vstup na svoje územie ôsmim predstaviteľom krajín EÚ. Tento zákaz sa vzťahuje aj na predsedu Európskeho parlamentu Davida Sassoliho a podpredsedníčku Európskej komisie Věru Jourovú.

Podľa agentúry AFP sa na čiernej listine nachádza aj švédska vedkyňa Asa Scottová, vedúca laboratória špecializovaného na toxické látky Švédskej agentúry pre výskum obrany (FOI), ktorý pomohol potvrdiť, že ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj bol vlani otrávený nervovým toxínom novičok.

Generálny riaditeľ FOI Jens Mattsson podľa agentúry AFP uviedol, že "je úplne neprijateľné, že Rusko uvaľuje neodôvodnené sankcie proti výskumnej pracovníčke vykonávajúcej svoju prácu". Dodal, že ruské reštrikcie nebudú mať vplyv na prácu ústavu.

Zo strany Ruska šlo o odvetu za marcové rozhodnutie Európskej únie, ktorá vysokopostaveným ruským funkcionárom zakázala vstup do EÚ za ich úlohu pri uväznení ruského opozičného vodcu Alexeja Navaľného.

Hovorca švédskeho ministerstva zahraničia Mats Samuelsson v sobotu pre agentúru AFP uviedol, že "na rozdiel od sankcií EÚ ... ruské sankcie sú svojvoľné, právne nejasné a sú vyjadrením politických motívov."