Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Švédsko vytvorilo agentúru na boj proti falošným správam

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Podobná agentúra na boj proti dezinformáciám šíreným zo zahraničia vznikla vlani vo Francúzsku, ktoré v apríli tohto roku čakajú prezidentské voľby.

Štokholm 5. januára (TASR) - Vo Švédsku začala fungovať špecializovaná vládna agentúra, ktorej úlohou bude boj proti šíreniu falošných správ a dezinformácií. Informovala o tom v stredu agentúra AFP, podľa ktorej majú obdobnú inštitúciu aj vo Francúzsku.

Poslaním Agentúry pre psychologickú obranu (MPF) bude brániť "otvorenú a demokratickú spoločnosť a slobodu prejavu prostredníctvom identifikácie, analyzovania a reagovania na neprimerané ovplyvňovanie a iné formy zavádzajúcich informácií namierených voči Švédsku alebo švédskym záujmom".

Ktoré konkrétne krajiny stoja za dezinformačnými kampaňami tohto druhu, MPF neuviedla. AFP si v tejto súvislosti všíma, že MPF začala fungovať pred parlamentnými voľbami, ktoré sa vo Švédsku uskutočnia v septembri 2022.

MPF s hlavným sídlom v meste Karlstad vyvíja činnosť od začiatku tohto roka. V rámci boja proti šíreniu tzv. fake news plánuje poskytovať podporu obyvateľstvu, štátnym inštitúciám, samosprávam, médiám či subjektom občianskej spoločnosti, pričom má ambíciu takéto aktivity aj vzájomne koordinovať.

Podobná agentúra na boj proti dezinformáciám šíreným zo zahraničia vznikla vlani vo Francúzsku, ktoré v apríli tohto roku čakajú prezidentské voľby.