Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Švédsko začne znovu očkovať vakcínou od AstraZenecy

Na snímke sprava švédsky premiér Stefan Löfven a ministerka zdravotníctva a sociálnych vecí Lena Hallengrenová informujú na tlačovej konferencii o domácich obmedzeniach cestovania vo Švédsku v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu v Štokholme 4. júna 2020. Foto: TASR/AP

Obnovenie očkovania vakcínou od Astrazenecy Carlson odôvodnil tým, že u staršej populácie nezaznamenali "zmienené zriedkavé a vážne vedľajšie účinky".

Štokholm 25. marca (TASR) - Švédsko obnoví očkovanie proti koronavírusu vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Aplikovať ju budú len ľuďom vo veku od 65 rokov, oznámil vo štvrtok miestny úrad verejného zdravia.

Rozhodnutie o obnovení očkovania vakcínou od AstraZenecy sa netýka mladších ročníkov, keďže krajina stále prešetruje možnú súvislosť medzi touto očkovacou látkou a zriedkavými prípadmi zrážanlivosti krvi, informuje agentúra Reuters.

"Táto vakcína je veľmi užitočná pre starších ľudí, z ktorých mnohí každý deň vážne ochorejú," uviedol šéf úradu verejného zdravia Johan Carlson v nových pokynoch pre regionálne úrady, ktoré očkovanie vo Švédsku vykonávajú.

Obnovenie očkovania vakcínou od Astrazenecy Carlson odôvodnil tým, že u staršej populácie nezaznamenali "zmienené zriedkavé a vážne vedľajšie účinky".

Viaceré krajiny sveta dočasne pozastavili používanie vakcíny od spoločnosti AstraZeneca po tom, čo sa objavili správy o prípadoch tvorby krvných zrazenín po jej podaní.

Nemecko, Francúzsko a ďalšie krajiny medzitým obnovili očkovanie po stanovisku Európskej agentúry pre lieky (EMA). Tá minulý týždeň uviedla, že uvedená vakcína je účinná a bezpečná a jej výhody prevažujú nad rizikami. Dodala však, že súvislosť medzi vakcínou od AstraZenecy a zdravotnými problémami zatiaľ nemôže definitívne vylúčiť a súvisiace prípady stále prešetruje.

Dánsko vo štvrtok oznámilo, že nebude očkovať vakcínou proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca ďalšie tri týždne, keďže po diskusiách s miestnymi odborníkmi obavy stále pretrvávajú. Dánsko bolo pred dvoma týždňami prvou krajinou, ktorá pozastavila používanie tejto vakcíny.