Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Švédsky kráľ: Krajina robí s Fínskom historické rozhodnutie o NATO

Fínsky prezident Sauli Niinistö (vľavo) a švédsky kráľ Carl Gustaf kráčajú počas prehliadky čestnej stráže v Kráľovskom paláci v Štokholme 17. mája 2022. Foto: TASR/AP

Výzvy stojace pred oboma krajinami v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajine znamenajú "príležitosť na súlad a prehĺbenú spoluprácu, ktorú zvládneme spoločne ešte lepšie," uviedol ďalej kráľ.

Štokholm 17. mája (TASR) - Švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv v utorok zdôraznil zámer svojej krajiny vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) "súbežne a v súlade s Fínskom". Informovala o tom agentúra DPA.

"Je to historická voľba, ktorú robíme bok po boku s našou bratskou krajinou," povedal švédsky kráľ na spoločnej tlačovej konferencii s fínskym prezidentom Saulim Niinistöom v Štokholme. Niinistö je vo švédskom hlavnom meste na dvojdňovej štátnej návšteve.

Výzvy stojace pred oboma krajinami v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajine znamenajú "príležitosť na súlad a prehĺbenú spoluprácu, ktorú zvládneme spoločne ešte lepšie," uviedol ďalej kráľ.

Fínsky prezident Sauli Niinistö (vľavo) a švédsky kráľ Carl Gustaf sedia v koči počas jazdy v centrálnom Štokholme 17. mája 2022. Niinistö pricestoval so svojou manželkou Jenni Haukiovou na dvojdňovú štátnu návštevu Švédska.
Foto: TASR/AP


Fínsky prezident Niinistö o spolupráci so Švédskom vyhlásil: "Línie našej bezpečnostnej politiky boli dlhý čas podobné a takisto teraz, keď si to vyžaduje situácia, robíme svoje kroky spoločne."

Očakáva sa, že fínsky prezident podpíše žiadosť svojej krajiny o členstvo v NATO počas tejto návštevy. Predtým však podľa očakávania bude o žiadosti ešte hlasovať fínsky parlament.

Niinistö sa tiež plánuje stretnúť so švédskou premiérkou Magdalenou Anderssonovou a diskutovať s ňou o žiadostiach o členstvo v NATO, ktoré chcú Fínsko a Švédsko odovzdať. Takisto majú títo politici diskutovať o spoločnej obrannej politike oboch krajín.