Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Švédsky kráľovský pár mal pozitívny test na koronavírus

Švédska kráľovná Silvia (vľavo) a kráľ Karl XVI. Gustáv, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Táto správa prichádza v čase, keď vo Švédsku zaznamenali rekordný denný prírastok prípadov covidu.

Štokholm 4. januára (TASR) - Švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv a jeho manželka kráľovná Silvia mali pozitívny test na koronavírus. Vo Švédsku pritom len pred niekoľkými dňami zaznamenali rekordný denný prírastok nových prípadov nákazy koronavírusom, informovala v utorok agentúra Reuters.

"Kráľ a kráľovná, ktorí sú obaja plne zaočkovaní už treťou dávkou vakcíny, majú mierne príznaky a vzhľadom na situáciu sa cítia dobre," uviedol v utorok kráľovský palác vo vyhlásení.

Podľa paláca sa 75-ročný kráľ a 78-ročná kráľovná v súčasnosti nachádzajú v izolácii, pričom sa preveruje, kto bol s nimi v posledných dňoch v kontakte.

Táto správa prichádza v čase, keď vo Švédsku zaznamenali rekordný denný prírastok prípadov covidu. Švédsky zdravotnícky úrad v utorok informoval, že v krajine 30. decembra zaevidovali 11.507 novonakazených, čo je najviac od začiatku pandémie.

Počet prípadov vo Švédsku stúpa v súvislosti so šírením nového nákazlivejšieho variantu omikron, pričom švédsky zdravotnícky úrad očakáva, že denný počet novonakazených dosiahne svoj vrchol niekedy v polovici januára.

Švédsko sa od začiatku pandémie vyhýba zavedeniu tvrdého lockdownu, píše Reuters. Minulý mesiac však v krajine v snahe spomaliť šírenie koronavírusu pristúpili k istému sprísneniu opatrení. Sprísňovanie sa týkalo predovšetkým hromadných podujatí, pričom vláda odporúča tiež prácu z domu. Bary a reštaurácie môžu obsluhovať iba zákazníkov, ktorí sedia na vyhradených miestach. Týka sa to aj hromadných podujatí.