Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Švédsky minister spravodlivosti uspel v hlasovaní o dôvere

Švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv (vľavo), švédsky premiér Stefan Lofven a švédsky minister spravodlivosti Morgan Johansson počas zmeny vládneho kabinetu v Kráľovskom paláci v Štokholme, 9. júla 2021. Foto: TASR/AP

Johanssona obviňovali, že nezvládol potlačiť narastajúce prejavy násilia v krajine.

Štokholm 7. júna (TASR) - Švédsky minister spravodlivosti Morgan Johansson v utorok tesne uspel v hlasovaní o dôvere v parlamente. Prípadný neúspech mohol viesť k vládnej kríze. TASR správu prevzala z agentúr AP a Reuters.

Johanssona obviňovali, že nezvládol potlačiť narastajúce prejavy násilia v krajine. V 349-člennom parlamente za nedôveru ministrovi zahlasovalo 174 zákonodarcov, čo je o jedného menej, než bolo potrebné na jeho odvolanie, pripomína AP.

Švédska premiérka Magdalena Anderssonová pred hlasovaním povedala, že jej vláda v prípade ministrovho neúspechu odstúpi. Vo Švédsku sa majú 11. septembra konať parlamentné voľby.

V posledných rokoch Švédsko zaznamenalo nárast v oblasti organizovaného zločinu a v najväčších mestách krajiny došlo k viacerým incidentom zahŕňajúcim streľbu, píše AP. Krajine pravicová populistická strana Švédski demokrati minulý týždeň žiadala hlasovanie o dôvere.

Johanssonovi vyjadrila podporu aj nezávislá poslankyňa Amineh Kakabavehová, ktorá má kurdský pôvod a otvorene kritizuje tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Táto poslankyňa sa hlasovania zdržala.

Turecký veľvyslanec vo Švédsku Hakki Emre Yunt minulý mesiac v rozhovore pre švédsku tlačovú agentúru TT uviedol, že Kakabavehová je jedným z poslancov, ktorí sú prepojení so Stranou kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, Európska únia a Spojené štáty organizáciu PKK zaradili na zoznam teroristických skupín.

Turecko tvrdí, že Švédsko spoločne s Fínskom poskytujú podporu PKK a ďalším skupinám, ktoré Turecko označuje za teroristické. Ankara z tohto dôvodu blokuje vstup týchto dvoch krajín do NATO.