Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Švédsky parlament vyjadril podporu novej premiérke Anderssonovej

Švédska ministerka financií a predsedníčka Švédskej sociálnodemokratickej strany (SAP) Magdalena Anderssonová (vpravo) sa pozerá po jej zvolení za premiérku v parlamente 24. novembra 2021 v Štokholme. Foto: TASR/AP

Hlasovanie bolo tesné – ak by bol proti Anderssonovej hlasoval ešte jeden poslanec, premiérkou by sa nestala.

Štokholm 24. novembra (TASR) - Švédsky parlament v stredu schválil vládu novej premiérky Magdaleny Anderssonovej, ktorá sa tak stane historicky prvou ženou na poste šéfa kabinetu v tejto škandinávskej krajine. Informovala o tom agentúra DPA.

Anderssonová dostala v parlamente 117 hlasov. Proti nej hlasovalo až 174 poslancov a 57 sa zdržalo. Vo Švédsku však vláda na schválenie nepotrebuje podporu väčšiny poslancov parlamentu – stačí, ak nebude mať väčšinu proti sebe, upozorňuje agentúra AFP.

Hlasovanie teda bolo tesné – ak by bol proti Anderssonovej hlasoval ešte jeden poslanec, premiérkou by sa nestala. Očakáva sa, že funkciu oficiálne prevezme v piatok.

Švédska ministerka financií a predsedníčka Švédskej sociálnodemokratickej strany (SAP) Magdalena Anderssonová sa pozerá počas voľby v parlamente 24. novembra 2021 v Štokholme.
Foto: TASR/AP


Doterajšia ministerka financií Anderssonová (54) už začiatkom novembra nahradila na čele Švédskej sociálnodemokratickej strany Stefana Löfvena a teraz preberie aj jeho premiérsku funkciu. Löfven bol šéfom kabinetu sedem rokov, oficiálne odstúpil pred dvoma týždňami po tom, čo stratil dôveru parlamentu. Podľa vlastných slov chcel demisiou umožniť svojmu nástupcovi lepšiu prípravu na riadne parlamentné voľby v septembri budúceho roka.

Anderssonová si pred hlasovaním v parlamente snažila zabezpečiť podporu dvoch menších strán – Ľavicovej strany a Centristickej strany –, ktoré kryli chrbát aj Löfvenovej menšinovej vláde. Poslanci oboch strán sa napokon hlasovania zdržali.