Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Švédsky premiér Stefan Löfven podal demisiu, stratil dôveru parlamentu

Švédsky premiér Stefan Löfven, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Löfven bol šéfom sociálnych demokratov od marca 2012, premiérom sa stal o dva a pol roka neskôr.

Štokholm 10. novembra (TASR) - Švédsky premiér Stefan Löfven podal v stredu demisiu. Úradujúci predseda vlády už v auguste oznámil, že odstúpi z funkcie šéfa Švédskej sociálnodemokratickej strany (SAP) i postu premiéra. Stalo sa tak po tom, čo stratil dôveru parlamentu. Informovala o tom agentúra AFP.

Očakáva sa, že Löfvena na premiérskom poste nahradí súčasná ministerka financií Magdalena Anderssonová, ktorú si vládnuca strana SAP na minulotýždňovom zjazde v Göteborgu zvolila za svoju novú predsedníčku. V prípade, že jej nástup do funkcie schváli parlament, Anderssonová sa stane vôbec prvou ženou na čele vlády tejto škandinávskej krajiny.

Odstúpením z oboch funkcií chce Löfven podľa vlastných slov umožniť svojmu nástupcovi lepšiu prípravu na riadne parlamentné voľby v septembri budúceho roka.

"Samozrejme, je mi cťou i potešením a cítim veľkú pokoru pred touto úlohou. Ale predovšetkým som nesmierne nadšená z toho, že budem viesť našu úžasnú a hrdú stranu," povedala Anderssonová po minulotýždňovom zvolení za predsedníčku SAP.

Löfven bol šéfom sociálnych demokratov od marca 2012, premiérom sa stal o dva a pol roka neskôr.