Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Švédsky prokurátor je optimista. Očakáva vyriešenie vraždy premiéra

Otec so synom navštívili miesto, kde zavraždili pred 30 rokmi premiéra Olofa Palmeho 28. februára 2016 v Štokholme. Foto: TASR/AP

Palmeho zastrelili v centre švédskeho hlavného mesta Štokholm 28. februára 1986 niekoľko minút po tom, čo s manželkou Lisbeth vyšiel z kina.

Štokholm 18. februára (TASR) - Švédsky prokurátor Krister Petersson, ktorý vedie vyšetrovanie nevyriešenej vraždy premiéra Olofa Palmeho z roku 1986, v utorok vyhlásil, že podľa svojho očakávania ešte pred letom obviní podozrivého - alebo ukončí vlečúce sa vyšetrovanie.

"Som pozitívne naladený v tom, že budem schopný predložiť vysvetlenie vraždy a aj to, kto je za ňu zodpovedný," povedal Petersson v krimiprograme Veckans brott (Zločin týždňa) na televíznej stanici SVT.

Petersson vedie vyšetrovanie od roku 2017, pripomenula tlačová agentúra DPA.

Palmeho zastrelili v centre švédskeho hlavného mesta Štokholm 28. februára 1986 niekoľko minút po tom, čo s manželkou Lisbeth vyšiel z kina.

Premiéra Palmeho zasiahol náboj do chrbta, jeho manželku škrabol druhý náboj.

Palme bol lídrom Švédskej sociálnodemokratickej strany (SAP) od roku 1969 až do svojej smrti. Úrad premiéra zastával v rokoch 1969 - 1976 a v rokoch 1982 - 1986.

Atentát šokoval Švédsko a spustilo sa rozsiahle pátranie. Vyšetrovanie však bolo od začiatku plné chýb.

Vyšetrovatelia zvažovali v priebehu nasledujúcich rokov množstvo scenárov.

Podľa jednej teórie Palmeho zabili členovia Strany kurdských pracujúcich (PKK), militantnej separatistickej skupiny zakázanej v Turecku.

Ďalšia teória tvrdí, že išlo o sprisahanie tajných služieb niekoľkých krajín vrátane vtedajšej Juhoafrickej republiky (JAR) ovládanej belošskou menšinou.

Lisbeth Palmeová a jej rodina boli presvedčení, že Palmeho zabil drobný delikvent. Manželka identifikovala muža, ktorý bol podľa nej vinníkom, na polícii pri konfrontácii s prípadnými podozrivými. Palmeová zomrela v októbri 2018.

Tento muž, Christer Pettersson, bol za vraždu odsúdený v júli 1989, ale neskôr ho pri odvolaní zbavili viny. Zomrel v roku 2004.