Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Svet vlani zaznamenal najviac antisemitských incidentov za desaťročie

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

Zároveň však platí, že vlani nebola vo svete hlásená nijaká vražda s antisemitským motívom.

Jeruzalem 24. januára (TASR) - Počas vlaňajšieho roka sa vo svete odohralo každý deň v priemere viac ako desať antisemitských incidentov, pričom takmer polovica z nich sa stala v Európe a 30 percent v Spojených štátoch. Vyplýva to zo správy, ktorú v pondelok zverejnili Svetová sionistická organizácia a Židovská agentúra pre Izrael, píše agentúra AFP.

Nárast počtu antisemitských činov v porovnaní s minulými rokmi evidovali aj v Kanade či v Austrálii.

Zo zverejnených dát vyplýva, že rok 2021 bol - čo do počtu antisemitských incidentov - najhorší za uplynulé desaťročie. Zároveň však platí, že vlani nebola vo svete hlásená nijaká vražda s antisemitským motívom.

Väčšinu zo zaznamenaných činov tohto druhu predstavovali "vandalizmus a ničenie, (sprejovanie) graffiti a znesväcovanie pamätníkov, a tiež propaganda," píše sa v správe.

"Incidenty zahŕňajúce fyzické alebo verbálne násilie predstavovali menej ako tretinu zo všetkých antisemitských incidentov," uvádza sa v správe zverejnenej pred Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu, ktorý pripadá na 27. január. T

Takéto prípady a útoky sa stali najmä počas mája, keď došlo v Izraeli k násilnostiam počas židovských a moslimských sviatkov a tiež k bojom izraelskej armády s islamistickým hnutím Hamas ovládajúcim pásmo Gazy.

Správa upozorňuje aj na spojitosť antisemitizmu a súčasnej pandémie koronavírusu. Pripomína, že na mnohých demonštráciách proti očkovaniu a pandemickým obmedzeniam sa objavili "symboly holokaustu vrátane žltej hviezdy, ako aj antisemitské konšpiračné teórie obviňujúce židov zo šírenia pandémie v záujme ovládnutia sveta". Autori správy v tejto súvislosti vyjadrili znepokojenie nad "trivializáciou holokaustu".

AFP pripomína, že Valné zhromaždenie OSN minulý týždeň prijalo nezáväznú rezolúciu, ktorá všetky členské štáty vyzýva na boj proti popieraniu holokaustu. Apeluje tiež na spoločnosti prevádzkujúce sociálne médiá, aby "podnikli aktívne opatrenia" proti šíreniu antisemitizmu.