Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Svetlá na Eiffelovej veži vypli na znak smútku za Alžbetou II.

Na snímke Eiffelova veža v Paríži. Foto: TASR/AP

Vypnutie osvetlenia ikonickej parížskej pamätihodnosti oznámila na sociálnych sieťach parížska primátorka Anne Hidalgová.

Paríž 8. septembra (TASR) - Eiffelova veža v Paríži sa vo štvrtok večer ponorila do tmy na znak smútku za britskou kráľovnou Alžbetou II., ktorá popoludní zomrela vo veku 96 rokov.

Vypnutie osvetlenia ikonickej parížskej pamätihodnosti oznámila na sociálnych sieťach parížska primátorka Anne Hidalgová, ktorá súčasne informovala, že v mene obyvateľov Paríža vyjadrila sústrasť britskej veľvyslankyni v Paríži Menne Rawlingsovej.

Správy o kráľovninom zhoršujúcom sa zdraví sa objavovali už niekoľko mesiacov. Vo štvrtok ošetrujúci lekári vyjadrili vážne znepokojenie nad jej zdravotným stavom a odporučili jej ostať pod lekárskym dohľadom.

Na zámok Balmoral v Škótsku sa následne presunuli všetky deti kráľovnej – princovia Charles, Andrew a Edward a princezná Anna, ako aj Alžbetin vnuk princ William. Neskôr dorazil aj Williamov brat princ Harry.

Pred bránami Balmoralu aj Buckinghamského paláca v Londýne sa po zverejnení týchto správ začali napriek dažďu zhromažďovať davy ľudí. Skon Alžbety II. oznámila kráľovská rodina o 19.30 h.

Na britský trón teraz zasadne najstarší syn zosnulej kráľovnej, ktorý si zvolil meno kráľ Karol III.