Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Svetová banka pomôže riešiť koronakrízu v rozvojových krajinách

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Peniaze sú súčasťou celkového balíka Skupiny Svetovej banky s objemom viac ako 160 miliárd dolárov.

Washington 14. októbra (TASR) - Svetová banka schválila 12 miliárd dolárov pre rozvojové krajiny na financovanie nákupu a distribúcie vakcín proti infekčnej chorobe COVID-19, ako aj na nákup testov a liečbu.

Financovanie "si kladie za cieľ podporiť očkovanie až miliardy ľudí," uviedla banka vo svojom utorňajšom vyhlásení zverejnenom agentúrou AFP.

Peniaze sú súčasťou celkového balíka Skupiny Svetovej banky s objemom viac ako 160 miliárd dolárov, ktorý je určený na pomoc rozvojovým krajinám v boji proti pandémii vyvolanej koronavírusom nového typu.

"Tento balík financovania má pomôcť vyslať signál výskumnému a farmaceutickému priemyslu, že občania v rozvojových krajinách tiež potrebujú získať prístup k bezpečným a účinným vakcínam proti COVID-19," uvádza sa vo vyhlásení.

Balík pomoci zaistí aj "financovanie a technickú podporu, aby sa rozvojové krajiny - v koordinácii s medzinárodnými partnermi - mohli pripraviť na rozsiahle nasadenie vakcín".

Prístup k bezpečným a účinným očkovacím látkam "a posilnené systémy na ich podávanie" sú kľúčové pre zmenu smerovania pandémie a pre pomoc krajinám, ktoré čelia katastrofickým ekonomickým a fiškálnym dôsledkom, aby sa vydali na cestu smerom k oživeniu, uviedol vo vyhlásení prezident Skupiny Svetovej banky David Malpass.

Zatiaľ čo vakcíny sa na trhu ešte len musia objaviť, Malpass v rozhovore pre francúzsky denník Le Figaro poznamenal, že je potrebné pripraviť sa kvôli očakávanému komplikovanému procesu distribúcie vakcín.