Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Svetová banka:V Sýrii po zemetrasení vznikli škody za 5,1 mld. dolárov

Počet obetí zemetrasenia v Turecku a Sýrii prekročil hranicu 45.000. 22. februára 2023. Foto: TASR/AP

Zemetrasenia znásobili množstvo existujúcich problémov v Sýrii, kde takmer 12 rokov trvajúca občianska vojna pripravila o život takmer pol milióna ľudí.

Bejrút 4. marca (TASR) - Pri mohutnom zemetrasení, ktoré vo februári zasiahlo juhovýchod Turecka a severné časti Sýrie, vznikli v tejto vojnou zmietanej krajine škody v odhadovanej výške 5,1 miliardy dolárov.

Ide o približne desať percent hrubého domáceho produktu krajiny, uvádza vo svojej v piatok zverejnenej správe Svetová banka (WB), informovala tlačová agentúra AP.

Podľa OSN zemetrasenie zo 6. februára zabilo najmenej 50.000 ľudí, z toho približne 6000 v Sýrii. Desaťtisíce ľudí sú stále nezvestné a ďalšie státisíce zostali bez domova.

Najviac postihnutým sýrskym regiónom je provincia Aleppo, na ktorú pripadá 45 percent celkových škôd v krajine a škody predstavujú približne 2,3 miliardy dolárov.

Silne zasiahnutá bola aj povstalcami ovládaná oblasť na severozápade Sýrie, kde žije približne 4,6 milióna ľudí, z ktorých mnohí boli predtým vysídlení v dôsledku vojny.

Po Aleppe nasledujú provincia Idlib s odhadovanými škodami vo výške 1,9 miliardy dolárov a provincia Lázikíja - vládou kontrolované územie na pobreží - s 549 miliónmi dolárov.

Následné zemetrasenie z 20. februára spôsobilo ďalšie škody a podľa WB je pravdepodobné, že očakávané dotrasy časom ešte zvýšia odhadované škody.

Zemetrasenia znásobili množstvo existujúcich problémov v Sýrii, kde takmer 12 rokov trvajúca občianska vojna pripravila o život takmer pol milióna ľudí a vyhnala z domovov polovicu z predvojnového počtu (23 miliónov) obyvateľov.

Svetová banka upozornila, že v súvislosti s jej predbežným hodnotením stále existuje značná miera neistoty.

"Táto katastrofa spôsobí pokles hospodárskej aktivity, čo ešte viac zníži vyhliadky rastu Sýrie," povedal šéf WB pre Blízky východ Jean-Christophe Carret.

Škody hodnotené v predloženej správe zahŕňajú rezidenčný aj nerezidenčný sektor - ako sú priame škody na budovách a stavbách či škody na kultúrnych pamiatkach, ktoré je obzvlášť náročné kvalifikovať, píše AP.

V predchádzajúcej hodnotiacej správe Svetová banka v pondelok uviedla, že škody v Turecku spôsobené februárovým zemetrasením sa odhadujú na 34,2 miliardy dolárov.