Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Svetová meteorologická organizácia preverí teplotný rekord z Jakutska

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

RIA Novosti pripomenula, že podobný absolútny teplotný rekord zaznamenali v oblasti aj v roku 2010.

Ženeva 23. júna (TASR) - Svetová meteorologická organizácia (WMO) preverí správy médií, že pri polárnom kruhu bola nameraná rekordne vysoká teplota - nad 38 stupňov Celzia.

WMO v utorok podľa agentúry AP informovala, že sa chystá overiť teplotu nameranú minulú sobotu v meste Verchojansk na ruskom Ďalekom východe ruskou Federálnou službou pre hydrometeorológiu a monitorovanie životného prostredia (Rosgidromet).

Hovorkyňa WMO Clare Nullisová uviedla, že požiare v tejto časti Ruska i horúčavy, aké tam zvyknú v lete panovať, pravidelne v júli zvyšujú teploty nad 30 stupňov Celzia, ale nikdy tam neprekonali hranicu 38 stupňov Celzia.

Nullisová sa pred novinármi v Ženeve v mene WMO vyjadrila, že "to berieme vážne, ale musíme čakať na oficiálne potvrdenie."

WMO reagovala na medializovanú informáciu zverejnenú v pondelok jakutskými úradmi, podľa ktorých v meste Verchojansk - známom na celom svete ako severný pól chladu - sa 20. júna vzduch zahrial na viac ako 38 stupňov Celzia.

Podľa agentúry RIA Novosti dôvodom bolo, že túto časť Ruska zasiahla mohutná tlaková výš z východu. Meteorológovia očakávajú, že k 27. júnu teplota vzduchu v danej lokalite klesne k 15 stupňom Celzia.

Tatiana Maršaliková, ktorá je šéfkou meteorologickej služby Jakutskej republiky, pre agentúru RIA Novosti vyhlásila, že 30-stupňové teploty v lete nie sú v oblasti ničím výnimočným. Dodala však, že takéto teploty sa v júni vyskytujú zriedkavo, častejšie sú v júli.

RIA Novosti pripomenula, že podobný absolútny teplotný rekord zaznamenali v oblasti aj v roku 2010, keď v meste Jakutsk namerali 38,3 stupňov Celzia.

Vedecký riaditeľ Hydrometeorologického centra Rosgidrometu Roman Viľfand pre RIA Novosti uviedol, že denné teploty na severe Sibíri tento týždeň prekračujú normu o 10 až 12 stupňov Celzia. Vyslovil súčasne obavy, že ak sa táto tlaková výš nepresunie, v tejto časti Ruska sa zvýši riziko prírodných požiarov.

Nároky nazývať sa najchladnejší bod na severnej pologuli si v Jakutsku robia dve lokality - okrem mesta Verchojansk je to aj dedina Ojmiakon, kde zaznamenali vyše 67-stupňové mrazy.