Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Svetové mocnosti budú s Iránom vo Viedni rokovať o jadrovej dohode

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na stretnutí sa zúčastnia zástupcovia Číny, Ruska, Francúzska, Nemecka, Británie a Iránu.

Brusel 2. apríla (TASR) - Predstavitelia svetových mocností sa v piatok s Iránom dohodli na tom, že sa na budúci utorok stretnú vo Viedni, aby tam rokovali o problematickej jadrovej dohode z roku 2015. S odvolaním sa na vyjadrenia európskych aj iránskych predstaviteľov o tom informovala agentúra Reuters.

Zástupcovia Číny, Nemecka, Ruska, Francúzska a Británie sa s Iránom na tomto termíne dohodli počas piatkovej videokonferencie. Na tej hovorili o možnom návrate Spojených štátov k zmienenej jadrovej dohode, ako aj o tom, ako zabezpečiť dodržiavanie podmienok tejto dohody všetkými stranami.

Námestník iránskeho ministra zahraničných vecí Abbás Arakčí, ktorý bol na rozhovoroch hlavným vyjednávačom Teheránu, povedal iránskej televízii, že s ostatnými účastníkmi sa po "úprimných a vážnych" rozhovoroch dohodli na osobnom stretnutí vo Viedni.

Stretnutie vo Viedni potvrdila aj Európska únia, z ktorej vyhlásenia citovali agentúry AFP a AP. EÚ uviedla, že zástupcovia zmienených krajín sa stretnú na budúci týždeň vo Viedni s cieľom "jasne identifikovať" opatrenia potrebné na zrušenie sankcií, ako aj implementáciu obmedzení jadrového programu. Piatkovému online stretnutiu predsedal vysoko postavený diplomat EÚ Enrique Mora, ktorý zastupoval šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella.
Na archívnejsnímke americký prezident Joe Biden.
Foto: TASR/AP

Irán aj zástupcovia Číny, Nemecka, Ruska, Francúzska a Británie v piatok tiež oznámili, že sú pripravené privítať návrat Spojených štátov k jadrovej dohode, uvádza AP. Vo vyhlásení EÚ sa tiež uvádza, že koordinátor rokovaní "zintenzívni osobitné kontakty" so všetkými účastníkmi jadrovej dohody, ako aj so Spojenými štátmi.

Spojené štáty, Rusko, Čína, Británia, Francúzsko a Nemecko podpísali v roku 2015 s Iránom tzv. jadrovú dohodu - známu aj pod názvom Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA)- ktorá zaväzuje Teherán, aby výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity.

USA však v roku 2018, za vlády exprezidenta Donalda Trumpa, od dohody odstúpili a následne voči Iránu opätovne zaviedli sankcie. Irán sa v dôsledku týchto sankcií ocitol za uplynulé dva roky v akútnej hospodárskej kríze, ktorú ešte prehĺbila pandémia koronavírusu. Zároveň reagoval postupným porušovaním podmienok vyplývajúcich z tejto dohody.

Nový americký prezident Joe Biden prisľúbil, že USA sa k jadrovej dohode vrátia pod podmienkou, že Irán najskôr začne znovu rešpektovať záväzky, od ktorých upustil po Trumpovom rozhodnutí. Teherán však trvá na tom, že prvý krok musia urobiť USA, a to v podobe zrušenia všetkých sankcií voči Iránu. Washington s Teheránom zatiaľ o obnovení dohody komunikujú len nepriamo, prostredníctvom predstaviteľov z európskych predstaviteľov.