Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Svetoví lídri odsudzujú inváziu Ruska na Ukrajinu

Ľudia skandujú a držia transparenty počas protestného zhromaždenia proti ruským útokom na Ukrajine, v Sydney 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin si podľa britského premiéra "zvolil cestu krviprelievania a skazy tým, že začal tento nevyprovokovaný útok".

Svet/Bratislava 24. februára (TASR) - Svetoví lídri vo štvrtok odsúdili vojenskú inváziu Ruska voči Ukrajine. Americký prezident Joe Biden uviedol, že "svet voči Rusku vyvodí zodpovednosť" za jeho útok na Ukrajinu. zároveň zdôraznil, že tento útok spôsobí "katastrofálne straty na životoch".

"Rusko je zodpovedné za úmrtia a skazu, ktoré tento útok prinesie a Spojené štáty, ich spojenci a partneri budú odpovedať jednotným a rozhodným spôsobom," uviedol Biden vo vyhlásení, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Biely dom po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok vojenských operácií na Ukrajine, píše AFP.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok podľa TASR, ktorá informáciu prevzala z AFP, slovne odsúdil "ľahkovážny a ničím nevyprovokovaný útok" Ruska na Ukrajinu. Takisto upozornil, že to ohrozí veľké množstvo životov.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas tlačovej konferencie v súvislosti s tenziou na Ukrajine v Bruseli 22. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba podľa AFP obvinil vo štvrtok ruského prezidenta Vladimira Putina zo začatia "totálnej invázie" na Ukrajinu. "Putin práve začal totálnu inváziu Ukrajiny," napísal Kuleba na sociálnej sieti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyhlásil stanné právo a vyzval občanov, aby nepodliehali panike po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok vojenskej operácie na Ukrajine.

Útok odsúdila taktiež predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. "Nedovolíme, aby prezident Putin zničil základy európskej bezpečnostnej architektúry. Nemal by podceňovať odhodlanie a silu našich demokracií. EÚ stojí za Ukrajinou a jej ľuďmi," uviedla na sociálnej sieti. Podporu Ukrajine vyslovil taktiež šéf európskej diplomacie Josep Borrell. "EÚ odpovie čo najdôraznejšie a dohodne sa na čo najprísnejšom balíku sankcií, aký sme kedy zaviedli. Prezident Putin musí zastaviť túto nezmyselnú agresiu," konštatoval na sociálnej sieti, pričom vyjadril Ukrajine podporu.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (vľavo) a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell počas tlačovej konferencie v spojitosti s krízovou situáciou medzi Ruskom a Ukrajinou v Bruseli 24. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz označil ruskú vojenskú operáciu za "evidentné porušenie" medzinárodného práva a "temný deň" pre Európu. "Ukrajine a jej obyvateľom posielame našu solidaritu," povedal.

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz počas zasadnutia bezpečnostného kabinetu v Berlíne v stredu 23. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Britský premiér Boris Johnson takisto odsúdil "strašné udalosti na Ukrajine". Ruský prezident Vladimir Putin si podľa jeho slov "zvolil cestu krviprelievania a skazy tým, že začal tento nevyprovokovaný útok".

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa podľa AFP zaviazal, že Paríž sa bude spolu so spojencami pokúšať tento konflikt ukončiť. "Rusko musí okamžite ukončiť svoje vojenské operácie," napísal Macron na Twitteri a zdôraznil, že Rusko sa rozhodlo "viesť vojnu" na Ukrajine. Zároveň zdôraznil, že "Francúzsko stojí solidárne pri Ukrajine. Stojí pri Ukrajincoch a spolu s partnermi a spojencami pracuje na ukončení tejto vojny," doplnil Macron.

Útok odsúdili taktiež slovenskí predstavitelia. Vláda SR odsúdila konanie ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho vlády. V súčinnosti so spojencami v NATO a Európskej únii bude podľa premiéra Eduarda Hegera pomáhať v sebaobrane Ukrajiny pred ruským agresorom a zasadzovať sa za zastavenie bojov.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok vo štvrtok ráno taktiež rázne odsúdil priamy vojenský útok Ruska na Ukrajinu. "Rusko hrubo porušuje medzinárodné právo a zásady Charty OSN," napísal Korčok. Kroky Ruska podľa jeho slov predstavujú "priame ohrozenie európskej bezpečnosti".

K odsúdeniu útoku sa pridala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ukrajinskému ľudu, ako aj vedeniu krajiny a prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vyjadrila plnú podporu a solidaritu.

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár taktiež rázne odsúdil vojenskú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine ako suverénnemu štátu. "Tento krok považuje za neprijateľný, neospravedlniteľný a bezprecedentný. Ide o hrubé porušenie medzinárodného práva a narušenie územnej celistvosti nášho suseda," uviedla hovorkyňa predsedu parlamentu Michaela Jurcová.