Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Svetoví lídri vyjadrili sústrasť v spojitosti so smrťou Benedikta XVI.

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Scholz uviedol, že smrťou emeritného pápeža svet stratil múdreho teológa. Benedikt XVI. bol podľa neho ako "nemecký" pápež osobitným cirkevným vodcom pre mnohých, a to nielen v Nemecku.

Londýn/Berlín/Paríž 31. decembra (TASR) - Britský premiér Rishi Sunak, nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu vyjadrili sústrasť v spojitosti so smrťou emeritného pápeža Benedikta XVI. TASR informácie prevzala z agentúr AFP a DPA.

"So zármutkom som sa dozvedel o smrti emeritného pápeža Benedikta XVI.," napísal na Twitteri Sunak. "Bol to veľký teológ, ktorého návšteva v Spojenom kráľovstve v roku 2010 bola historickou chvíľou pre katolíkov aj nekatolíkov v našej krajine," dodal.

Scholz uviedol, že smrťou emeritného pápeža svet stratil múdreho teológa. Benedikt XVI. bol podľa neho ako "nemecký" pápež osobitným cirkevným vodcom pre mnohých, a to nielen v Nemecku.

Macron vyzdvihol úsilie Benedikta XVI. o dosiahnutie prívetivejšieho sveta. "Vo svojich myšlienkach som s katolíkmi vo Francúzsku a vo svete, ktorí trúchlia nad odchodom jeho svätosti Benedikta XVI., ktorý sa dušou aj inteligenciou usiloval o bratskejší svet," napísal.

Emeritný pápež Benedikt XVI. zomrel v sobotu 31. decembra vo veku 95 rokov vo svojej rezidencii – v Kláštore Matky Cirkvi vo Vatikáne. Jeho zdravotný stav sa v predchádzajúcich dňoch zhoršil. Bývalého nemeckého kardinála Josepha Ratzingera zvolili za pápeža v roku 2005. Vo februári 2013 však dobrovoľne odstúpil z funkcie.

Steineier, Welby i predstavitelia Talianska pripomenuli osobnosť Benedikta XVI.



Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v sobotu zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. označil za sprostredkovateľa medzi náboženstvami. Canterburský arcibiskup Justin Welby pripomenul jeho odvahu a pokoru. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a DPA a webovej stránky stanice BBC.

Na archívnej snímke z 30. júna 2010 pápež Benedikt XVI. máva veriacim na konci pravidelnej generálnej audiencie vo Vatikáne.
Foto: TASR/AP


Steinmeier uviedol, že pre Benedikta boli obzvlášť dôležité jednota medzi kresťanmi či dialóg medzi náboženstvami. "Usiloval sa viesť dialóg so Židmi a moslimami, ako aj s kresťanskými skupinami na celom svete," napísal nemecký prezident. Profesor Joseph Ratzinger podľa Steinmeiera aj vo svojich prácach spájal vysokú úroveň vedomostí v oblasti teológie a filozofie s porozumiteľným jazykom.

Welby pre BBC povedal, že Benedikt XVI. bol "jedným z najväčších teológov svojej doby", ktorý sa usiloval nasmerovať ľudí k Ježišovi Kristovi. Jeho rozhodnutie odstúpiť z roku 2013 označil za "odvážne a pokorné".

Takisto pripomenul mnohé výrazné zmeny, ktorých bol Benedikt počas svojho života svedkom - keď žil v Nemecku počas nacistického režimu či rozdelenia a opätovného zjednotenia tejto krajiny.

Taliansky prezident Sergio Mattarella povedal, že Benediktova smrť je dôvod na smútok pre celé Taliansko.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová vyzdvihla Benediktovu celoživotnú službu cirkvi a schopnosť "prehovoriť k srdciam a mysliam ľudí s duchovnou, kultúrnou a intelektuálnou hĺbkou svojho učiteľského úradu cirkvi".

Putin nazval zosnulého pápeža obhajcom tradičných hodnôt


Ruský prezident Vladimir Putin zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. označil za "obhajcu tradičných kresťanských hodnôt". Patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill zdôraznil ochranu morálnych hodnôt. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry AFP.

"Benedikt XVI. bol významná náboženská a štátna osobnosť, presvedčený obhajca tradičných kresťanských hodnôt," uviedol Putin v sústrastnom odkaze, ktorý zverejnil Kremeľ.

"Bezvýhradná autorita Benedikta XVI. ako významného teológa mu umožnila významne prispieť k rozvoju spolupráce medzi kresťanmi a k ochrane tradičných morálnych hodnôt," uviedol vo vyhlásení patriarcha Kirill.

António Guterres ocenil zásadovosť emeritného pápeža


Generálny tajomník OSN António Guterres v sobotu ocenil pri spomienke na zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. jeho "záväzok k nenásiliu a mieru". TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

"Vyjadrujem najhlbšiu sústrasť katolíkom a ostatným na celom svete, ktorí boli inšpirovaní jeho životom modlitby a húževnatým záväzkom k nenásiliu a mieru," uviedol Guterres.

Podľa šéfa OSN bol Benedikt XVI. "zásadový vo viere, neúnavný vo svojom úsilí o mier a odhodlaný brániť ľudské práva".

Britský kráľ Karol III. ocenil snahu Benedikta XVI. o posilnenie vzťahu medzi katolíkmi a protestantmi


Britský kráľ Karol III. sa v sobotu pripojil k svetovým lídrom, ktorí vzdali úctu zosnulému emeritnému pápežovi Benediktovi XVI. Kráľ ocenil jeho snahu o posilnenie vzťahu medzi katolíkmi a protestantmi. TASR správu prevzala z agentúry AFP a spravodajskej stanice Sky News.

Britský panovník ocenil "neustále úsilie bývalého pápeža o presadzovanie mieru..., ako aj úsilie o posilnenie vzťahu medzi svetovým anglikánskym spoločenstvom a rímskokatolíckou cirkvou". Dodal, že správu o úmrtí Benedikta XVI. prijal s "hlbokým smútkom".

"S láskou si spomínam na moje stretnutie s Jeho Svätosťou počas mojej návštevy Vatikánu v roku 2009," uviedol Karol III.

Dodal, že návšteva emeritného pápeža Spojeného kráľovstva v roku 2010 bola "dôležitá pre posilnenie vzťahov medzi Svätou stolicou a Spojeným kráľovstvom".