Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Svetoví politici želajú britskej kráľovnej uzdravenie

Britská kráľovná Alžbeta II. na konských dostihoch Royal Ascot v sobotu 19. júna 2021, archívne foto. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden hovoril o situácii s britskou premiérkou Liz Trussovou, ktorej povedal, že spolu s prvou dámou Jill Bidenovou myslí na Alžbetu II. i jej rodinu.

Brusel/Washington 8. septembra (TASR) – Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vyzdvihla vo štvrtok britskú kráľovnú Alžbetu II. ako symbol spoločnej európskej histórie. Po správach o znepokojení lekárov nad zdravotným stavom 96-ročnej panovníčky smerovali do Spojeného kráľovstva želania všetkého dobrého aj od ďalších svetových politikov. TASR informácie prevzala od agentúry AFP a britského denníka The Guardian.

"Myslím na ňu a modlím sa za ňu. Predstavuje celú históriu Európy, ktorá je pre nás, spolu s našimi britskými priateľmi, spoločným domovom," povedala von der Leyenová. "Za tie roky nám všetkým vždy dávala stabilitu, istotu. Preukázala nesmiernu odvahu. V mojich očiach je legendou," dodala šéfka EK.

Americký prezident Joe Biden hovoril o situácii s britskou premiérkou Liz Trussovou, ktorej povedal, že spolu s prvou dámou Jill Bidenovou myslí na Alžbetu II. i jej rodinu. Podľa hovorcu Bieleho domu dostáva Biden pravidelne informácie o stave britskej panovníčky.

Hovorca OSN Stéphane Dujarric oznámil, že generálny tajomník svetovej organizácie António Guterres myslí na kráľovnú, jej rodinu a obyvateľov Spojeného kráľovstva.

Kanadský premiér Justin Trudeau uviedol, že spolu s Kanaďanmi po celej krajine želá kráľovnej všetko dobré a posiela jej rodine pozdravy. Alžbeta II. je v Kanade oficiálne hlavou štátu a bola ňou počas takmer polovice existencie tejto krajiny, ktorú navštívila 22-krát.