Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Svetový veľtrh Expo 2020 Dubaj otvoril brány pre verejnosť

Umelci počas otváracieho ceremoniálu svetovej výstavy EXPO v Dubaji v Spojených arabských emirátoch vo štvrtok 30. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Sme si celkom istí tým, že zvládneme situáciu okolo ochorenia COVID-19 a že návštevníkom pripravíme vzrušujúci program, vyhlásilo vedenie veľtrhu.

Dubaj 1. októbra (TASR) - Prvý svetový veľtrh, ktorý sa koná na Blízkom východe, vo štvrtok (30. 9.) večer otvorili veľkolepou úvodnou ceremóniou. Témou podujatia bola udržateľnosť a globálna spolupráca. V piatok sa brány veľtrhu otvorili pre širokú verejnosť. Informovala o tom agentúra Reuters.

Emirát nachádzajúci sa na pobreží Perzského zálivu dúfa, že podujatie posilní miestnu ekonomiku tým, že do Dubaja pritiahne zhruba 25 miliónov návštevníkov. Podľa Reuters sa mnoho krajín aj spoločností "teší na veľtrh", pretože ide o prvé veľké globálne podujatie otvorené pre návštevníkov z celého sveta od začiatku pandémie nového koronavírusu. Skutočným zámerom spoločností, ale aj vlád je však posilnenie obchodu a investícií.

Expo 2020 Dubaj bolo pre pandémiu o rok posunuté. Tamojšia vláda na príprave pracovala uplynulých 8 rokov. Odhadované náklady sa vyšplhali až k hranici 7 miliárd amerických dolárov. Celý areál bol postavený v púšti a má celkovú rozlohu 4,3 štvorcového kilometra.

"Sme si celkom istí tým, že zvládneme situáciu okolo ochorenia COVID-19 a že návštevníkom pripravíme vzrušujúci program," vyhlásilo vedenie veľtrhu.

Emirát pre Expo uvoľnil väčšinu obmedzení týkajúcich sa nového koronavírusu, ale nosenie rúšok v areáli podujatia je stále povinné. Zároveň platí, že všetci návštevníci starší ako 18 rokov musia byť zaočkovaní alebo musia predložiť negatívny test.

Expo Dubaj 2020 sa bude konať do 31. marca 2022 a predstavia sa na ňom pavilóny zo 192 krajín vrátane Slovenska.