Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Sydney zahaľuje už tretí deň mrak hustého dymu z lesných požiarov

Mrak hustého dymu z lesných požiarov vyčíňajúcich po celom austrálskom štáte Nový Južný Wales zahalil metropolu Sydney a jej okrajové štvrte. Foto: TASR/AP

Požiare vo viacerých austrálskych štátoch ohrozujú tisíce ľudí a vyžiadali si doteraz najmenej šiestich mŕtvych.

Sydney 21. novembra (TASR) - Hasiči bojovali vo štvrtok so stovkami lesných požiarov po celej Austrálii, pričom desiatky ďalších požiarov vznikli v nových lokalitách. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hustý dym zahaľoval najľudnatejšie mesto Sydney už tretí deň a obyvateľov vyzvali, aby nepúšťali svoje deti von.

Požiare vo viacerých austrálskych štátoch ohrozujú tisíce ľudí a vyžiadali si doteraz najmenej šiestich mŕtvych. Spálili približne milión hektárov územia poľnohospodárskej pôdy a buša a zničili približne 600 domov.

V štáte Viktória sa teploty vo štvrtok vyšplhali na 40 stupňov Celzia.

Vláda štátu Nový Južný Wales oznámila, že hladina vodných nádrží klesá rýchlejšie, než sa očakávalo, a od 10. decembra sa zakazuje používanie hadíc - obyvatelia si budú môcť polievať záhrady a umývať autá iba pomocou vedier. Tí, ktorí obmedzenia porušia, môžu dostať pokutu vo výške 220 austrálskych dolárov (135 eur).

Za celé mesiace spadlo iba minimum zrážok a vlna horúčav sa stupňuje, pričom hladina vodnej nádrže, ktorá zásobuje milióny ľudí v Sydney, klesá za týždeň o jedno percento, uvádza agentúra DPA.

Austrálsky premiér Scott Morrison vo štvrtok odmietol, že by jeho politika, čo sa týka klímy, spôsobila bezprecedentné lesné požiare, a trval na tom, že jeho vláda vyvíja dostatočné úsilie, aby čelila globálnemu otepľovaniu.

Jeho vyhlásenie prišlo po tom, ako celé týždne odmietal hovoriť o spojení medzi klimatickou zmenou a požiarmi, ktoré hasiči opisujú ako nevídané svojim počtom a rozsahom pre toto obdobie, dodáva agentúra AFP.