Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sydney zasiahol prívalový dážď, tisíce ľudí vyzvali na evakuáciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Povodňová voda zaplavila miestne obchody a čerpaciu stanicu na juhozápadnom predmestí Camden, kde žije viac ako 100.000 ľudí.

Sydney 3. júla (TASR) - Úrady v austrálskom meste Sydney vyzvali v nedeľu tisícky ľudí, aby opustili svoje domovy po tom, ako prívalový dážď spôsobil záplavy v okrajových častiach mesta. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

V západnej časti mesta Sydney, oblasti, ktorú v marci postihli silné záplavy, bolo vydaných najmenej 18 príkazov na evakuáciu.

"Ide o život ohrozujúcu núdzovú situáciu," povedala ministerka pre pohotovostné služby v štáte Nový Južný Wales Stephanie Cookeová. Vzhľadom na to, že v najbližších dňoch sa očakáva zhoršenie počasia, varovala obyvateľov, že by mali byť "pripravení na rýchlu evakuáciu".

Povodňová voda zaplavila miestne obchody a čerpaciu stanicu na juhozápadnom predmestí Camden, kde žije viac ako 100.000 ľudí.

Cookeová vyzvala ľudí, ktorí žijú na 500-kilometrovom úseku východného pobrežia Austrálie, severne aj južne od Sydney, aby z dôvodu nepriaznivého počasia zvážili zrušenie svojich plánov na letné prázdniny.

Východ Austrálie postihli vo februári a v marci rozsiahle záplavy; najviac zasiahnuté boli štáty Queensland a Nový Južný Wales. V dôsledku nepriaznivého počasia zahynulo viac než 20 ľudí.