Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Syn prezidenta Bidena žaluje Trumpovho bývalého právnika

Na archívnej snímke z 25. júna 2023 americký prezident Joe Biden (vpravo) a jeho syn Hunter Biden prichádzajú na vojenskú základňu Fort McNair vo Washingtone. Foto: TASR - AP

Syna amerického prezidenta v súčasnosti vyšetruje osobitný vyšetrovateľ ministerstva spravodlivosti USA pre možné daňové úniky.

Washington 26. septembra (TASR) - Hunter Biden, syn úradujúceho amerického prezidenta, zažaloval v utorok Rudyho Giulianiho - bývalého právnika Donalda Trumpa - za nelegálny prístup k osobným údajom v jeho počítači. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Hunter Biden (53) podal na Giulianiho občianskoprávnu žalobu v americkom štáte Kalifornia. Rudy Giuliani a jeho právnik Robert Costello sú podľa neho zodpovední za "absolútne zničenie" jeho digitálneho súkromia. Biden žiada súdny proces pred porotou a odškodné v neznámej výške.

"Obžalovaní venovali mimoriadne množstvo času a energie hľadaniu, manipulovaniu, kopírovaniu a šíreniu údajov," ktoré "boli odobraté alebo ukradnuté zo zariadení navrhovateľa," píše sa v sťažnosti Huntera Bidena.

Giuliani a Trump zverejnili v snahe zdiskreditovať súčasného prezidenta USA a Hunterovho otca Joea Bidena pred voľbami v roku 2020 údaje z notebooku jeho syna, ktorý údajne nechal v opravovni počítačov v štáte Delaware. Trump a jeho právnik už čelia obvineniu zo snahy zvrátiť výsledky volieb z roku 2020 v štáte Georgia, pripomína AFP.

Hunter Biden začiatkom roka zažaloval majiteľa opravovne počítačov a daňový úrad Internal Revenue Service za zverejnenie jeho daňových záznamov z minulosti.

Syna amerického prezidenta v súčasnosti vyšetruje osobitný vyšetrovateľ ministerstva spravodlivosti USA pre možné daňové úniky. Budúci mesiac sa má postaviť pred súd v prípade, ktorý súvisí so nezákonným držaním zbrane.