Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Sýria: Asad schválil personálne zloženie novej vlády

Bašár Asad, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zloženie 29-člennej vlády je takmer totožné s predchádzajúcim kabinetom. Kľúčové ministerstvá obrany, zahraničných vecí, vnútra a financií zostali personálne nezmenené.

Damask 10. augusta (TASR) - Sýrsky prezident Bašár Asad vydal v utorok dekrét, ktorým schválil nový vládny kabinet vedený premiérom Husajnom Arnúsom. Informovala o tom agentúra AFP.

Zloženie 29-člennej vlády je podľa AFP takmer totožné s predchádzajúcim kabinetom. Kľúčové ministerstvá obrany, zahraničných vecí, vnútra a financií zostali personálne nezmenené. Nových šéfov budú mať len menej podstatné rezorty.

Vymenovanie novej vlády je formálnou záležitosťou, ktorú vyžaduje sýrska ústava po začiatku nového funkčného obdobia tamojšieho prezidenta.

Bašár Asad sa ujal v júli už štvrtého sedemročného funkčného obdobia po sporných voľbách, ktoré podľa Západu neboli legitímne a ktoré sýrska opozícia označila za frašku.

Prezidentské voľby boli druhými od začiatku občianskej vojny v Sýrii v marci 2011, ktorá si dosiaľ vyžiadala bezmála pol milióna životov, vyhnala takmer polovicu Sýrčanov z domova a zdevastovala infraštruktúru a ekonomiku krajiny.

Vo voľbách sa vopred očakávalo opätovné drvivé víťazstvo Asada. Podľa úradov získal až 95,1 percenta hlasov.

Bašár Asad prevzal úrad prezidenta v roku 2000 po smrti svojho otca Háfiza Asada, ktorý sa chopil moci v roku 1970 pri nekrvavom vojenskom prevrate.