Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Sýria: Asadova strana Baas a jej spojenci získali v parlamente väčšinu

Sýrsky prezident Bašár Asad a jeho manželka Asma Asadová hlasujú počas volieb do Národnej rady (parlamentu) 19. júla 2020 v Damasku. Foto: TASR/AP

Vyplýva z nich, že strana Baas prezidenta Bašára Asada a jej spojenci získali v 250-člennom sýrskom parlamente 177 kresiel.

Damask 21. júla (TASR) - Sýrska vládnuca Arabská socialistická strana obrody (Baas) a jej spojenci získali väčšinu hlasov v parlamentných voľbách, ktoré sa v Sýrii konali minulú nedeľu. Informovala o tom v utorok agentúra AFP, ktorá sa odvolala na údaje ústrednej volebnej komisie.

Vyplýva z nich, že strana Baas prezidenta Bašára Asada a jej spojenci získali v 250-člennom sýrskom parlamente 177 kresiel.

Nedeľné parlamentné voľby boli tretie tohto typu od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii pred deviatimi rokmi.

Účasť voličov na nich bola 33-percentná, uviedol predseda sýrskej ÚVK Sámir Zamrík. AFP poznamenala, že svoje právo voliť využilo vo voľbách v roku 2016 až 57 percent voličov.

Svoj poslanecký mandát v parlamentných voľbách obhájil aj podnikateľ Husám Kátirdží, na ktorého EÚ uvalila sankcie.

Parlamentné voľby v Sýrii sa konali v situácii, keď sa armáde vernej vláde v Damasku podarilo dobyť územie, ktoré stratila na začiatku občianskej vojny, ale súčasne aj v čase, keď vedenie krajiny musí reagovať na dôsledky krízy v ekonomike spôsobené pandémiou koronavírusu. Práve v dôsledku koronavírusovej pandémie parlamentné voľby v Sýrii od apríla dvakrát odložili.

Na vládou ovládanom území Sýrie sa v nedeľu otvorilo viac ako 7000 volebných miestností. Prvýkrát sa volilo aj vo volebných obvodoch, ktoré boli donedávna baštami opozície.

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) vláda po sérii vojenských víťazstiev dosiahnutých s podporou kľúčového spojenca Ruska znova ovláda približne 70 percent územia krajiny.

Možnosť voliť v týchto voľbách nemali milióny Sýrčanov, ktorí pre ozbrojený konflikt opustili svoje domovy.

Občianska vojna v Sýrii si od roku 2011 vyžiadala okolo 380.000 obetí na životoch a milióny ďalších Sýrčanov donútila ujsť z krajiny alebo sa presídliť v rámci jej hraníc. Do občianskej vojny prerástli pôvodne pokojné protesty proti sýrskej vláde.