Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Islamský štát má v područí už tretinu pohraničného mesta Kobané

Obrovský dym stúpa po večerných koaličných náletoch na východe sýrskeho mesta Kobané Foto: TASR/AP

Militantom doteraz bránil v postupe z predmestí Kobané tvrdý odpor kurdských síl brániacich toto pohraničné mesto, ktoré zažíva útoky už vyše tri týždne.

Kobané 9. októbra (TASR) - Militanti Islamského štátu ovládajú už viac ako tretinu severosýrskeho pohraničného mesta Kobané, ktoré bránia jednotky kurdskej domobrany podporované americkým letectvom.

S odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Kurdské milície zvádzajú ťažké boje o Kobané, tretie najväčšie kurdské mesto v Sýrii, od polovice septembra. Minulý týždeň sa bojovníci IS dostali už do samotného mesta a kurdskí ozbrojenci s nimi v súčasnosti zvádzajú boje o každý dom.

Z pôvodne asi 45-tisícového mesta už evakuovali všetko civilné obyvateľstvo. Kurdi žiadajú medzinárodné spoločenstvo o urýchlené dodanie protitankových zbraní, ktoré by bolo možné nasadiť voči tankom IS.

"(Islamský štát) ovláda viac ako tretinu Kobané. Všetky východné časti; majú časť na severovýchode a oblasť na juhovýchode (mesta)," povedal dnes pre agentúru Reuters šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán.

Americké vojenské letectvo a jeho spojenci podnikli v noci na dnes v blízkosti Kobané osem náletov, počas ktorých zasiahli viacero vojenských cieľov IS.

Americké letectvo a spojenci zasiahlo ciele IS v blízkosti Kobané

Americké vojenské letectvo a jeho spojenci podnikli v noci na dnes osem náletov proti militantom z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) v blízkosti sýrskeho mesta Kobané, ktoré je stále v rukách kurdských milícií.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na americké ústredné velenie.

Velenie podľa vlastného vyhlásenia "pokračuje v dôslednom monitorovaní situácie v Kobané. Podľa náznakov ovládajú kurdské milície väčšinu mesta a proti IS sa držia".

Nálety, na ktorých sa zúčastnilo aj Jordánsko, zasiahli a zničili viacero cieľov IS, vrátane piatich obrnených vozidiel, zásobovací sklad, veliteľské stanovište, logistické stanovište a osem kasární.