Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Sýrski povstalci prepustili zajatých vojakov OSN

Foto: TASR/AP

Vojenské sily OSN už takmer štyri desaťročia dohliadajú na prímerie medzi židovským štátom a Sýriou.


Bejrút 9. marca (TASR) - Sýrski povstalci dnes prepustili na slobodu 21 filipínskych vojakov mierových jednotiek OSN, ktorých zajali v stredu neďaleko sýrskej dediny Džamla, iba 1,6 kilometra od Golanských výšin kontrolovaných Izraelom, kde sily OSN už takmer štyri desaťročia dohliadajú na prímerie medzi židovským štátom a Sýriou. Ich prepustenie oznámil medzinárodný mierový vyslanec v Sýrii, Mochtar Lamání, ktorý potvrdil, že vojaci prekročili dnes popoludní hranice do Jordánska.

Agentúra Associated Press uviedla, že Lamání je vedúcim damaskej kancelárie vyslanca OSN a Ligy arabských štátov pre Sýriu Lachdara Bráhímího.

Skutočnosť, že zadržiavaní Filipínci sú už v Jordánsku oznámila aj agentúra Reuters, ktorej to potvrdili dva povstalecké zdroje.

"Už sú všetci na jordánskej strane a sú v dobrom zdravotnom stave," citovala povstalca Abú Mahmúda, ktorý podľa vlastných slov prekročil hranice do Jordánska s Filipíncami.

Generálny tajomník OSN privítal prepustenie 21 vojakov mierových síl

Káhira 9. marca (TASR) - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes privítal prepustenie na slobodu 21 filipínskych vojakov mierových síl OSN, ktorých sýrski povstalci údajne odovzdali jordánskym orgánom.

Generálny tajomník OSN "si cení snáh všetkých zúčastnených zaistiť ich bezpečné prepustenie," citovala agentúra DPA z vyhlásenia jeho hovorcu. A "pripomína všetkým stranám nestrannosť mierových síl OSN."