Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Dievčatá, ktoré zasypalo pri bombardovaní mesta Aríhá, bojujú o život

Na sociálnych sieťach sa šíri táto virálna fotografia: dve prachom pokryté sýrske dievčatká, uväznené v troskách, držia za tričko svoju maličkú sestru voľne visiacu zo zbombardovaného domu. Foto: Screenshot Twitter

Organizácia Save the Children oznámila, že počet detí zabitých v Idlibe za posledné štyri týždne prekročil počet usmrtený v tom istom regióne za celý vlaňajší rok.

Binniš 26. júla (TASR) - Na sociálnych sieťach sa šíri táto virálna fotografia: dve prachom pokryté sýrske dievčatká, uväznené v troskách, držia za tričko svoju maličkú sestru voľne visiacu zo zbombardovaného domu.

Za nimi vidieť muža, ktorý si drží čelo rukou a s ústami otvorenými od hrôzy sa pozerá na deti uviaznuté medzi kusmi trosiek.

Snímku urobil v stredu 24. júla Bašár Šajch, fotograf pracujúci pre miestny spravodajský portál SY24 - niekoľko sekúnd po tom, čo vojenské lietadlá zasypali bombami mesto Aríhá v provincii Idlib na severozápade Sýrie, napísala v piatok tlačová agentúra AFP.



Táto oblasť ovládaná džihádistami je od konca apríla terčom pravidelných náletov Damasku a jeho spojenca Ruska.

Jedno z troch dievčatiek zachytených na fotografii je mŕtve a dve bojujú o život. Taký je výsledok náletov sýrskeho režimu, ktorého bomba zasiahla dom týchto detí, uviedol Dr. Ismáíl, ktorý ošetroval obete v neďalekej nemocnici. Lekár požiadal o nezverejnenie celého svojho mena.

Riham al-Abdulláhová (5), ktorú na fotografii vidieť zvierať zelené tričko svojej mladšej sestričky, zomrela krátko po stredajších náletoch, uviedol lekár.

Jej sedemmesačná sestra Túka v zelenom tričku, ktorá na snímke visí z trosiek dolu, je so zraneniami hlavy na jednotke intenzívnej starostlivosti. "Je 24 hodín napojená na dýchací prístroj," spresnil Dr. Ismáíl a doplnil, že jej stav je stabilizovaný.

Dálijá, tretia sestra na fotografii, sa po operácii hrudníka nachádza v stabilizovanom stave, ako povedal ďalší lekár v tej istej nemocnici.

Dievčatá patria do osemčlennej rodiny, pozostávajúcej z dvoch rodičov a šiestich sestier.

Po stredajších leteckých útokoch zahynula okrem päťročnej Riham aj matka a ďalšia dcéra, ktoré však na snímke nevidieť, vysvetlil Dr. Ismáíl. Ďalšia dcéra Ruwán zomrela v piatok, podľa slov lekára podľahla zraneniam hrudníka a brušnej dutiny.

Tawfík Kattán, záchranár z Aríhá, vyťahoval v deň náletov ľudí z trosiek. Po evakuácii jednej z obetí sa vrátil k zničenej budove.

"Keď som sa vrátil, prekvapilo ma, že dievčatká, žiaľ, spadli," povedal na adresu malých sestier.

Oblasť Idlibu ovládaná džihádistami má byť chránená niekoľko mesiacov platnou medzinárodnou dohodu o prímerí, ale provinciu od konca apríla čoraz častejšie bombarduje sýrska vláda prezidenta Bašára Asada a jeho spojenec Rusko.

Humanitárne organizácie ostro kritizovali ofenzívu ako "nočnú moru", pretože bol počas nej zabitý alarmujúci počet detí. Ide o najnovšiu krvavú epizódu v osemročnej občianskej vojne v Sýrii.

Organizácia Save the Children oznámila, že počet detí zabitých v Idlibe za posledné štyri týždne prekročil počet usmrtený v tom istom regióne za celý vlaňajší rok.

Vo vojne v Sýrii, ktorá sa začala v roku 2011 surovým potlačením protivládnych protestov, prišlo o život vyše 370.000 ľudí a z domovov museli ujsť milióny obyvateľov.

Prečítajte si aj: